Congo zet militaire samenwerking met België stop

Congo heeft beslist om de militaire samenwerking met ons land stop te zetten. Dat heeft een woordvoerder van Defensie bevestigd aan het weekblad Jeune Afrique. De beslissing heeft mogelijk te maken met de kritiek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op de controversiële benoeming van een nieuwe Congolese premier. Sinds afgelopen weekend heerst weer politieke hoogspanning in Congo.

"Onze attaché van Defensie in Kinshasa heeft een brief ontvangen waarin staat dat onze militaire samenwerking wordt opgeschort", zegt de woordvoerder van de FOD Defensie aan Jeune Afrique. De informatie wordt bevestigd door een anonieme bron binnen het Congolese leger. "We zijn bezig met een inventaris van wat door deze samenwerking werd gedekt", zegt Defensie.

De vorige keer dat de samenwerking werd stopgezet, was in 1997, nadat Laurent-Désiré Kabila aan de macht was gekomen. Ze werd hersteld kort nadat de huidige president Joseph Kabila zijn vader was opgevolgd, in 2001.

België en Congo werken vooral samen om Congolese militairen op te leiden. Het Belgische leger heeft twee snelle interventieteams opgeleid die al zijn ingezet tegen rebellen in de Evenaarsprovincie en tegen rebellen in Oost-Congo. Vandaag begeleiden de Belgische militairen nog altijd Congolese soldaten op het terrein.

Lange tenen in Kinshasa

Een duidelijke reden voor het stopzetten van de samenwerking is er niet, maar allicht heeft de beslissing van Kinshasa te maken met de kritische uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op de benoeming van Bruno Tshibala als nieuwe premier van Congo. Reynders zegt dat die beslissing in strijd is met het politieke akkoord van eind vorig jaar over de vorming van een overgangsregering.

De premier van die overgangsregering moest uit de rangen van de oppositie komen, maar de figuur van Tshibala wordt niet aanvaard door het grootste deel van die oppositie. Waarnemers denken dat president de verschillende strekkingen in de oppositie tegen elkaar probeert op te zetten om uiteindelijk zelf langer aan de macht te kunnen blijven. De overgangsregering moet de presidentsverkiezingen voorbereiden die een opvolger voor Kabila moeten aanduiden. 

Oppositie roert zich weer

Afgelopen wekend had oppositieleider Moïse Katumbi opgeroepen om vanaf deze week in opstand te komen tegen het regime in Kinshasa. Vorige maandag lagen grote delen van de hoofdstad plat door een stakingsactie.

Intussen melden verschillende bronnen ook dat maandag tientallen betogers zijn opgepakt. In Kinshasa zou het gaan om 34, in Lubumbashi over 24 en in Goma over 6 mensen. De Congolese autoriteiten hadden alle betogingen verboden.

Meest gelezen