Controversiële rubriek "Dik of zwanger" verdwijnt van het scherm

De controversiële rubriek "Dik of zwanger" in de Nederlandse tv-show "Neem je zwemspullen mee" wordt geschrapt. Het programma kreeg bakken kritiek over zich heen uit binnen- en buitenland. "We realiseren ons dat de wijze waarop dit gedaan is mensen heeft gekwetst", klinkt het bij de omroep.

In Nederland was er zondagavond heel wat ophef ontstaan. De aanleiding? De rubriek "Dik of zwanger" in het satirische programma "Neem je zwemspullen mee". Vier mannen moesten daarin bepalen of een vrouw, die ronddraaide op een plateau, zwanger of dik was. Het programma wilde naar eigen zeggen op een satirische manier vooroordelen bespreekbaar maken. 

Maar het programma kwam stevig onder vuur te liggen, niet alleen in Nederland zelf, maar ook in het buitenland. Zo schreef de Daily Star dat de tv-show een "heel nieuw dieptepunt" was en de New York Post had het over een "seksistisch programma". 

KRO-NCRV en NPO hebben nu besloten om het onderdeel uit de show te schrappen. "We wilden met dit onderdeel kijkers laten zien hoe je de mist in kunt gaan als je afgaat op iemands uiterlijk, maar we realiseren ons dat de wijze waarop dit gedaan is mensen heeft gekwetst. Dat is nooit onze bedoeling geweest en dat betreuren we", laat directeur Yvonne de Haan in een mededeling weten. 

De omstreden rubriek is te bekijken op npo.nl, de website van de openbare omroep in Nederland.

Meest gelezen