Coolsaet: "Er komt geen Derde Wereldoorlog door escalatie in Korea"

De spanning loopt hoog op op het Koreaanse schiereiland. "De Amerikaanse president Donald Trump is verzeild geraakt in een gevaarlijk spelletje blufpoker", zegt Rik Coolsaet, hoogleraar Internationale Betrekkingen (UGent) aan VRT Nieuws. "Al zullen er voor de duidelijkheid geen zware gevolgen zijn voor de wereld, er komt dus geen Derde Wereldoorlog."

Er wordt gevreesd dat Noord-Korea dit weekend een nieuwe kernproef zal uitvoeren en dat dit het sluimerende conflict zal doen escaleren. De Amerikanen hebben intussen een vliegdekschip samen met een kleine vloot naar Zuid-Korea gestuurd. Tussen Pyongyang en Washington vliegen de verbale verwijten heen en weer. Zal de zaak verder escaleren en zal er een nieuwe Koreaanse oorlog uitbreken?

"Het is moeilijk te voorspellen met president Trump. Hij heeft van onvoorspelbaarheid zijn kenmerk gemaakt", zegt hoogleraar Rik Coolsaet aan onze redactie. "In tegenstelling tot wat hij eerder als president en in de campagne heeft gezegd, lijkt hij nu wel te begrijpen dat het conflict op het Koreaanse schiereiland ingewikkelder in elkaar zit dan hij initieel dacht."

(lees verder onder de foto)

De Amerikaanse president heeft volgens de hoogleraar intussen ook begrepen dat de macht van China op het Noord-Koreaanse regime wordt overschat. "Als het conflict escaleert, zullen er voor alle duidelijkheid geen dramatische gevolgen zijn voor de wereld", stelt Coolsaet gerust. "Er komt dus geen Derde Wereldoorlog aan."

Volgens de hoogleraar zal veel afhangen van wat Noord-Korea dit weekend doet. Gaat de kernproef door, dan is het zeer de vraag of de Amerikanen dat zullen laten passeren. Hun geloofwaardigheid staat immers op het spel. "Trump kennende, betwijfel ik of hij dat zo zal laten." Trump is volgens Coolsaet in een gevaarlijk spelletje blufpoker terechtgekomen. "Het is nu eenmaal eigen aan blufpoker dat je niet weet hoe het gaat aflopen."

Coolsaet: "Regimewissel is de oplossing"

"De grootste troef van de Verenigde Staten is hun militaire kracht, maar militaire wapens zijn een slecht instrument voor een politiek probleem", legt Coolsaet uit. Als Trump bijvoorbeeld met een gerichte aanval de Noord-Koreaanse testsite zou bombarderen, dan zal Noord-Korea ongetwijfeld de conventionele wapens inzetten die massaal staan opgesteld aan de grens met Zuid-Korea.

"De eerste slachtoffers van een escalatie zouden de Zuid-Koreanen zijn, hoofdstad Seoel ligt vlak bij de grens met Noord-Korea", zegt de hoogleraar. "We kunnen ons menselijk nauwelijks voorstellen wat de gevolgen van een conflict daar zouden zijn." Zowel Zuid-Korea als Japan en China sturen daarom bij de VS aan op een politieke oplossing.

(lees verder onder de foto)

Een politieke oplossing is echter niet evident. "China voert de druk op, maar wil de duimschroeven ook niet te veel aanspannen", zegt Coolsaet. "Peking wil voorkomen dat het regime implodeert en dat er zo een vluchtelingenstroom aan hun grens ontstaat." Toch lijkt een regimewissel dé oplossing volgens Coolsaet. "Dat is het probleem op het Koreaanse schiereiland." Die regimewissel lijkt echter nog niet voor morgen.

Meest gelezen