Door IS vermoorde Franse priester wordt zalig verklaard

Het proces voor de zaligverklaring als martelaar van de Franse priester Jacques Hamel, die eind juli vorig jaar de keel werd doorgesneden in een kerk in de Normandische gemeente Saint-Etienne-du-Rouvray, is officieel opgestart. Dat heeft de diocese van Rouen bekendgemaakt.

In de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, in de buurt van Rouen, hielden twee 19-jarige jihadisten op 26 juli 2016 vijf mensen gegijzeld, onder wie de 85-jarige priester Jacques Hamel. Die werd de keel doorgesneden, terwijl een andere gijzelaar zwaargewond raakte. De twee daders, die trouw zwoeren aan terreurgroep Islamitische Staat (IS), werden doodgeschoten door de politie. Niet lang daarna werd de gijzeling opgeëist door IS.

Normaal vereisen de regels van het Vaticaan dat er minstens vijf jaar moet worden gewacht om het proces tot zaligverklaring van een overledene op te starten. Afwijkingen zijn schaars; het gebeurde onder meer voor moeder Teresa en paus Johannes Paulus II. Paus Fransicus maakt nu dus ook een uitzondering voor Hamel.

Het zaligverklaringsproces kan maanden tot jaren in beslag nemen, benadrukt de diocese van Rouen. Er moeten getuigen van zijn dood worden gehoord en ook gesprekken worden gevoerd met zijn kennissen. Daarnaast worden ook al zijn geschriften, zoals preken en artikels uit de parochiekrant, geanalyseerd door theologen.

Meest gelezen