Enorme Amerikaanse bom doodt 36 IS-strijders in Afghanistan

De krachtige bom die het Amerikaanse leger gisteren in Afghanistan heeft gedropt, heeft het leven gekost aan minstens 36 strijders van de terreurgroep IS. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Defensie meegedeeld. Nog volgens het ministerie zouden er geen burgerslachtoffers gevallen zijn.

De Amerikanen hebben donderdag een enorme bom van het type GBU-43, ook bekend als de "moeder van alle bommen", ingezet in het oosten van Afghanistan. Het gaat om de op een na zwaarste niet-nucleaire bom in het Amerikaanse wapenarsenaal.

Het Amerikaanse leger dropte het springtuig boven een grottencomplex in de provincie Nangarhar, waar zich strijders van IS ophielden. De explosie die de bom teweegbrengt, is enorm en zuigt alle zuurstof uit een bepaald gebied weg, waardoor terroristen die verscholen zitten in grotten of tunnels onder de grond stikken, ook als hun schuilplaats niet geraakt wordt. De enorme explosie van de bom zou ook mijnen tot ontploffing brengen en dus onschadelijk maken.

Volgens de Afghaanse defensie kwamen zeker 36 terroristen om en werden de strategische schuilplaatsen en een tunnelcomplex van IS vernietigd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet gisteren al verstaan dat de bom de weg moest vrijmaken voor Amerikaanse eenheden die in de buurt vechten tegen IS-Khorasan, een lokale afdeling van de terreurgroep IS. Die zit daar verscholen in een netwerk van tunnels en grotten die beschermd werden door mijnen en bermbommen. Vorige week is bij gevechten een Amerikaanse militair omgekomen. 

IS ontkent slachtoffers

De terreurgroep IS heeft intussen ontkend dat in de nacht van donderdag op vrijdag strijders zijn omgekomen bij het Amerikaanse bombardement in het oosten van Afghanistan.

"Een bron bij de veiligheid heeft tegenover het agentschap Amaq elk dodelijk of gewond slachtoffer ontkend in de Amerikaanse aanval van gisteren op Nangarhar", meldde vandaag het persagentschap Amaq, dat als spreekbuis van IS geldt.

GBU-43, de "moeder van alle bommen"

De in Afghanistan gedropte bom is de op een na zwaarste niet-nucleaire bom in het Amerikaanse wapenarsenaal. De bom, officieel Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), weegt ongeveer 11.000 kilogram en werd tien jaar geleden in gebruik genomen door het Amerikaanse leger, maar het is de eerste keer dat die nu ook in een oorlog gebruikt werd.

De GBU-43/B MOAB werd in 2003 ontwikkeld en is een sterkere versie van een andere zware bom, de "daisy cutter". Die werd eerder in Vietnam en in Irak gebruikt om grote gebieden te "neutraliseren" of gelijk te maken waardoor helikopters er konden landen. De bom is ook bedoeld om mijnenvelden op te ruimen en heeft ook een erg grote psychologische impact op wie niet gewond raakt.

De bom kan worden vervoerd door allerlei types vliegtuigen zoals een C-130, F-16's, B-52 bommenwerpers of B-1 Lancers.

De krachtigste bom uit het Amerikaanse arsenaal is de MOP, Massive Ordinance Penetrator. Die zou speciaal ontworpen zijn om een Iraanse verrijkingsinstallatie voor uranium te vernietigen, die in een berg ligt. De MOP, die in 2013 operationeel zou zijn geraakt, is nog nooit gebruikt. 

Deze beelden van de inslag heeft het Amerikaanse leger vrijgegeven:

Meest gelezen