Frans gerecht vraagt Europees parlement om onschendbaarheid Le Pen op te heffen

Het Franse gerecht heeft het Europees Parlement gevraagd om de parlementaire onschendbaarheid van Marine Le Pen op te heffen. Er loopt een onderzoek naar de fictieve tewerkstelling van parlementaire medewerkers van haar partij Front National (FN). Dat werd vrijdag uit gerechtelijke bron vernomen.

De vraag naar de opheffing van Le Pens onschendbaarheid zou eind maart al gesteld zijn. Haar partij Front National ligt al weken onder vuur, omdat ze mensen fictief tewerk zou hebben gesteld als parlementair assistent in het Europees Parlement. Het halfrond heeft zich burgerlijke partij gesteld in het Franse onderzoek naar de fictieve tewerkstelling.

Twee assistenten zijn al in verdenking gesteld. Het Franse gerecht wil ook Marine Le Pen en collega-Europarlementslid Marie-Christine Boutonnet vervolgen, maar die maken gebruik van hun parlementaire onschendbaarheid om aan een afspraak bij de rechter te ontkomen, maar die wordt dus mogelijk opgeheven.

"Dit is de klassieke procedure, het verbaast me niet dat dit zo loopt", zegt Le Pen aan de Franse zender Franceinfo, ruim een week voor de Franse presidentsverkiezingen. Le Pen benadrukt ook dat ze voor het einde van de kiescampagne haar kat zal sturen naar alle zittingen in dit dossier.

Daarnaast is het Europese halfrond ook een procedure begonnen om 1,1 miljoen euro aan uitbetaalde lonen terug te krijgen, via heffingen op de vergoedingen van zes FN-Europarlementsleden, onder wie Marine Le Pen zelf en haar vader Jean-Marie.

Meest gelezen