Internationale coalitie doodt per ongeluk 18 Koerdische strijders

De internationale coalitie onder leiding van de VS heeft in Syrië per vergissing 18 Koerdische strijders gedood in de buurt van Raqqa, het bolwerk van terreurgroep IS in Syrië. De Koerden vechten mee met de internationale coalitie tegen IS.
(archieffoto)

Naar eigen zeggen had de coalitie verkeerde coördinaten doorgekregen. Daardoor zijn Koerdische stellingen in de buurt van Raqqa aangevallen.

De Koerden hebben trouwens een nieuwe fase aangekondigd in het offensief tegen IS in Raqqa. Met luchtsteun van de VS hebben ze de aanval ingezet tegen een dorp even ten zuidwesten van Raqqa. Volgens de Koerden is het de bedoeling om IS in Raqqa te omsingelen voor de aanval tegen de stad zelf in te zetten.

Ongemakkelijke coalitie tegen IS

De Koerden zijn bondgenoten van de internationale coalitie tegen IS, maar dat is Turkije - een andere bondgenoot - een doorn in het oog. Ankara heeft liever niet dat de Syrische Koerden te veel terreinwinst boeken tegenover IS in Syrië, uit vrees dat dit de positie van de Turks-Koerdische PKK zal versterken.

Turkije beschouwt de PKK als terroristische organisatie en vecht al enkele decennia een verbeten strijd uit met de Koerdische rebellenbeweging. De regering-Erdogan wil de Turkse eenheidsstaat behouden, en Koerdische autonomie past niet in dat plaatje.

Meest gelezen