Kremlin: "Geen betrouwbare informatie over geweld tegen homo's in Tsjetsjenië"

Mensenrechtenorganisaties trekken al enkele dagen aan de alarmbel over de homovervolging in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Volgens het Kremlin zijn daar echter geen bewijzen van. De journalisten van de Russische krant die het verhaal eerst naar buiten brachten, worden intussen bedreigd.

Holebi's hebben het al langer niet gemakkelijk in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, maar sinds kort worden ze ook actief vervolgd. Mensenrechtenorganisaties trekken al enkele dagen aan de alarmbel. Zo zouden er de voorbije weken zo'n 100 homomannen zijn opgepakt en zijn opgesloten in kampen waar folteringen en andere mishandelingen zouden plaatsvinden. 3 mannen zouden daarbij zijn omgekomen.

Internationaal is er dan ook steeds meer druk gekomen op Moskou om de zaak in de voornamelijk islamitische Russische deelrepubliek te onderzoeken. Volgens de autoritaire Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov (foto bovenaan) is er immers geen probleem, want "er leven geen homo's in Tsjetsjenië". Het Kremlin laat nu weten dat er geen betrouwbare informatie is over "dergelijke problemen".

De journalisten van de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta die het verhaal voor het eerst mee naar buiten bracht, worden intussen bedreigd. Tsjetsjeense geestelijke zouden opgeroepen hebben tot vergeldingen voor zij die "de eeuwenoude gebruiken van de Tsjetsjeense samenleving en de waardigheid van de Tsjetsjeense man hebben beledigd".

Herbekijk: Geweld tegen holebi's in Tsjetsjenië gaat van kwaad naar erger

Meest gelezen