M HKA gaat Vlaams kunstenaarsarchief uitbouwen

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) is door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) geselecteerd om vanaf deze maand het Centrum Kunstarchieven Vlaanderen (CKV) op te starten. Het CKV is een expertise- en documentatiecentrum rond Vlaamse beeldende kunst- en kunstenaarsarchieven. Die laatste werden tot nu toe in ons land nog te vaak onoverzichtelijk bewaard en slecht of niet ontsloten voor het publiek, klinkt het. Bovendien wil Gatz naar eigen zeggen vermijden dat de archieven in handen van buitenlandse instellingen zouden vallen en zo uit Vlaanderen zouden verdwijnen.

Het M HKA ondergaat momenteel een metamorfose door een renovatieproject en het optimaliseren van de infrastructuur binnen het "Vlaamse meesters"-verhaal. Nu zal het dus ook een expertisecentrum rond kunstarchieven uitwerken. Het M HKA beheerde tot nu toe ook al het archief van onder meer Panamarenko en Hugo Roelandt.

Het Centrum Kunstarchieven Vlaanderen zal een eigen infrastructuur met presentatieruimte krijgen, maar ook diensten leveren en praktische ondersteuning bieden aan archiefvormers en beheerders van nalatenschappen - kunstenaars en hun erven - door hen daar proactief over aan te spreken.

"De nieuwe omkadering biedt kansen aan het M HKA om een centrale rol op te nemen inzake beeldende kunstarchieven en het beheer ervan te centraliseren", zegt minister Gatz. "Over de jaren heen werden er in Vlaanderen heel wat belangrijke kunstwerken en archieven verzameld van verschillende overleden kunstenaars. Voor het beheer van het oeuvre van een kunstenaar is echter de juiste expertise nodig."

Het centrum zal in 2017 en 2018 geleidelijk een werking opstarten om vanaf 2019 volwaardig en operationeel autonoom te werken. Voor de infrastructuur maakte Gatz alvast 350.000 euro vrij.

Meest gelezen