Massale toeloop verwacht voor paarsblauwe bloemenzee in Hallerbos

Het bekende Hallerbos maakt zich op voor een massale toeloop dit paasweekend. Het bos verandert langzaam in één groot paarsblauw tapijt door de bekende blauwe boshyacinten. Om de toestroom in goede banen te leiden, worden er shuttlebussen en stewards ingezet. "Als je de bloemen graag ziet, wijk dan niet van de paden af."

Boswachter Pierre Kestemont vertelt met veel passie en liefde over zijn Hallerbos in Halle dat zich stilaan opmaakt voor zijn jaarlijkse transformatie in een groot paarsblauw bloementapijt. "Het bos wordt nu stilaan een sprookjesbos. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de hyacinten zo overvloedig bloeien. De grootte, oppervlakte en variatie maken het bos zo speciaal. Er zijn delen die vlak zijn, waar je - zover je kan kijken - een blauwe bloemenzee ziet. Iets verder begint het terrein te golven door de vele valleien die door het bos lopen", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1.

De laatste jaren is het Hallerbos uitgegroeid tot een ware hype bij het grote publiek. Kestemont vermoedt dat het internet en de digitale fotografie aan de basis van het succes liggen. "Iedereen is fotograaf tegenwoordig en deelt de beelden via sociale media."

Wie op de bloemen trapt, trapt op het hart van de boswachter

Maar met zoveel volk, moet er ook gewaakt worden dat het bos niet het slachtoffer wordt van zijn eigen succes. Mensen van over de hele wereld zakken af naar Halle om de bloemenpracht met eigen ogen te zien. Maar wie op de bloemen trapt, trapt op het hart van de boswachter. "Blijf op de paden", benadrukt Kestemont dan ook. "Bloemen die stuk getrapt worden, groeien heel moeilijk terug. Er ligt 40 kilometer aan wandelpaden in het bos, meer dan voldoende om veel wandelaars te ontvangen. Als je de bloemen graag ziet, wijk dan niet van de paden af." Bloemen plukken is uiteraard ook verboden en honden moeten aan de leiband blijven.

"We proberen de bezoekers zo goed mogelijk op te vangen en de parkings zo rustig mogelijk te houden. Om minder auto's in het bos te hebben, leggen we dit jaar ook shuttlebussen in. Het bos is ook afgesloten voor het verkeer." De boswachters houden met zo'n 40 vrijwilligers ook toezicht in het bos.

"Traditiegetrouw is komend weekend een druk weekend, al blijft het een openluchtgebeuren dus veel hangt af van het weer." Wie er niet zou geraken, moet nog niet meteen panikeren. "Het zal nog een tijdje duren." De bloeiperiode is dag per dag hier te volgen.

Snottebellen?

Een leuk weetje nog: Hallenaars noemen de bloemen ook wel eens "snottebellen" vertelt Kestemont. "De bloemstengels bevatten heel veel sap. Als je die plat drukt, blijft dat tussen wijsvinger en duim kleven. Zoals een snottebel dus."

Meest gelezen