Noord-Korea roert de oorlogstrom, China maant aan tot voorzichtigheid

De spanning op het Koreaanse schiereiland loopt hoog op. Gevreesd wordt dat Noord-Korea dit weekend een nieuwe kernproef doet en dat dit het sluimerende conflict zal doen escaleren. Terwijl China zijn buurland aanmaant tot voorzichtigheid, roert Pyongyang de oorlogstrom. De aanwezigheid van een Amerikaans vliegdekschip in de buurt, drijft de spanning nog voort op.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Dit weekend wordt er in Noord-Korea feestgevierd: Kim Il-sung de stichter van het land en de grootvader van huidig leider Kim Jong-un zou morgen exact 105 jaar oud zijn geworden. Naast de aangekondigde militaire parade door de straten van hoofdstad Pyongyang wordt gevreesd dat Noord-Korea een nieuwe kernproef zal houden ter ere van hun "eeuwige president", zoals Il-sung wordt genoemd.

(lees verder onder de foto)

Concreet zou het gaan om een nieuwe test met hun middellangeafstandsraket. De vermoedelijke testsite ligt vlak bij de grens met China. Die proef heeft het potentieel om het sluimerende conflict op het Koreaanse schiereiland volledig te doen ontsporen. Grote buur –en enige noemenswaardige bondgenoot van het regime in Pyongyang- maant aan tot voorzichtigheid.

Trump en Kim op ramkoers

Afgelopen weekend hebben de Amerikanen het vliegdekschip USS Carl Vinson naar de regio gebracht, vergezeld door verschillende rakettenkruisers. De Amerikaanse president Donald Trump lijkt zo de druk op Noord-Korea op te drijven om het land te verplichten zijn nucleaire programma stop te zetten. Eerder dreigde hij al met een unilaterale actie tegen Noord-Korea indien China er niet in slaagt Pyongyang te overtuigen om een andere koers te varen.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Die machtsontplooiing van Washington wordt niet in dank afgenomen door Noord-Korea. Het Noord-Koreaanse persagentschap meldt dat Noord-Korea zal reageren op iedere Amerikaanse agressie. "We zijn klaar voor de oorlog", klinkt de retoriek. Het Noord-Koreaanse leger is naar eigen zeggen in staat om "in enkele minuten" de VS-basissen in Zuid-Korea "te verpulveren".

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel neemt de ongerustheid toe. De Zuid-Koreanen nemen de "enkele minuten" van hun noorderburen dan wel met een korrel zout, hun hoofdstad ligt wel degelijk binnen artillerieafstand van de grens. Officieel zijn Noord- en Zuid-Korea overigens nog steeds in oorlog. Na de Koreaanse oorlog van 1950-53 hebben ze nooit een vredesverdrag ondertekend.

Peking: "Geen winnaars bij oorlog, enkel verliezers"

Als wijze van subtiele blijk van afkeuren, zijn dit weekend verschillende vluchten tussen Peking en Pyongyang geschrapt. Officieel omdat de ticketverkoop tegenviel, maar officieus is het een niet mis te verstaan teken van Peking aan Pyongyang om de zaken niet te laten escaleren. Ook officieel roept de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi alle partijen op tot terughoudendheid "om het conflict niet te laten escaleren tot op een onomkeerbaar punt".

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Chinezen zitten verveeld met de hele kwestie en willen koste wat het kost een oorlog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten vermijden. "Het is niet het grootste retorische talent of wie de het felst zijn vuisten kan ballen die gaat winnen", laat Wang nog optekenen. "Als er een oorlog uitbreekt, zal iedereen verliezen en zal er geen winnaar zijn. Daarom roep ik alle partijen op om op te houden met provoceren en elkaar te bedreigen met retoriek of acties. Om zo te voorkomen dat het uit de hand loopt."

"Wie een nieuwe Koreaanse oorlog start, moet de loodzware historische verantwoordelijkheid en gevolgen dragen", zegt Wang voorts. Peking staat volgens hem open voor alle suggesties om de situatie te de-escaleren. "China is bereid om alle gesprekken, formeel of informeel, te ondersteunen. Of ze nu bilateraal, trilateraal of multilateraal zijn.”

Meest gelezen