Nora uit Heusden is finalist in BBC-danswedstrijd: "Ik heb genoten van elk moment"

De 21-jarige danseres Nora Monsecour uit Heusden in Oost-Vlaanderen staat vanavond in de finale van de categorie "hedendaagse dans" van de prestigieuze "Young dancer"-danswedstrijd van de BBC. "Ik heb voorlopig al genoten van elk moment", zegt ze aan VRT Nieuws. "Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen."

Nora Monsecour danst naar eigen zeggen al 17 jaar. Ze is zoals zoveel jonge kinderen eerst naar de balletschool getrokken, maar gaandeweg ontdekte ze dat hedendaagse dans meer haar dada was. "Het is een eerlijke, pure en oprechte dansstijl", zegt ze daarover. "Er is zoveel in te ontdekken, zowel op persoonlijk, fysiek als universeel vlak." Ze studeerde eerst hedendaagse dans aan het MUDA in Evergem, maar belandde al snel aan de hedendaagse dansschool NSCD in Leeds, in Groot-Brittannië.

Het lijkt dan ook logisch dat de danseres zich in de categorie "Hedendaagse dans" heeft ingeschreven voor "Young dancer" van de BBC. Toch is Nora niet over een nacht ijs gegaan. "Ik heb erg lang gewacht om me in te schrijven. Ik ervaar dans niet als een competitiesport, dus ik was niet zeker of het competitie-aspect mij goed zou liggen", zegt ze daarover. "Het is een enorm platform met veel bereik in de danswereld, dus ik wilde het niet overhaast beslissen."

Uiteindelijk schreef ze zich niet alleen in, ze werd bovendien ook nog eens uit honderden inzendingen geselecteerd voor de voorrondes. Samen met 15 andere dansers gaf ze het beste van zichzelf voor een jury met daarin de crème de la crème van de Britse danswereld. "We moesten twee solo’s opvoeren en de jury koos er 5 finalisten uit (foto onder, Nora helemaal rechts)." De jury selecteerde ook Nora voor de finale. "Toen ik dat te horen kreeg, was ik tegelijk euforisch en erg onzeker."

(lees verder onder de foto)

Vanavond om 21 uur Belgische tijd wordt de finale uitgezonden op BBC Four. De opnames zijn al achter de rug, maar Nora mag uiteraard niet uit de biecht klappen. Ze schat haar kansen even hoog in als de andere kandidaten die intussen goede vrienden van haar zijn geworden. "We zijn nooit echt competitief geweest tegenover elkaar, dat ligt ook niet in de aard van de meeste hedendaagse dansers", zegt ze. "Uiteindelijk komt het toch neer op de smaak en de interesse van de jury."

Hoe het ook afloopt vanavond, Nora kijkt met veel plezier terug op haar parcours bij de BBC. "Ik heb genoten van elk moment en ben enorm dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om mezelf aan Engeland te laten zien", zegt ze. En dat laatste is niet onbelangrijk, want ze hoopt ooit te werken als danseres in een professioneel dansgezelschap. "Het is mijn grote droom waaraan ik enorm hard zal blijven werken om die te kunnen verwezenlijken."

"Young dancer 2017"?

De danswedstrijd "Young dancer" is bij ons niet zo bekend, maar is een talentenjacht van BBC Four voor 16- tot 21-jarigen in 4 categorieën: Ballet, Streetdance, South Asian en Hedendaagse Dans. Binnen iedere categorie is er een voorronde waarbij 15 geselecteerden worden herleid tot 5 finalisten.

De afgelopen drie weken zijn de finales binnen de andere categorieën al gedanst. Vanavond staat de finale in de categorie van Nora, hedendaagse dans, op het programma. De winnaars van de 4 verschillende categorieën nemen het volgende week vrijdag tegen elkaar op in een grote finale.

Meest gelezen