Ruime meerderheid kinesisten keurt nieuwe tariefovereenkomst goed

84% van de kinesisten heeft de conventie met de overheid aanvaard, na lange onderhandelingen. Zij houden zich binnen die nieuwe tariefovereenkomst aan de voorgestelde bedragen. Wie toch naar een duurdere kinesist gaat, zal een kwart minder terugbetaald krijgen van het ziekenfonds.
ASAP
Archieffoto

De nieuwe tariefovereenkomst voor kinesitherapeuten werd eind februari goedgekeurd binnen het Verzekeringscomité van het Riziv. 84,1 procent van de kinesisten heeft die overeenkomst intussen aanvaard. De 16 procent andere kinesisten (3.500 van de in totaal 22.000 therapeuten) zijn voortaan "ongeconventioneerd", dubbel zo veel als in 2015.

Een ongeconventioneerde kinesitherapeut moet zich niet langer houden aan de vastgelegde tarieven, behalve bij patiënten met een zogenoemde "verhoogde tegemoetkoming". De patiënten van ongeconventioneerde kinesisten krijgen wel 25 procent minder terugbetaald. Daarom geven kinesisten aan dat ze geconventioneerd blijven in het belang van hun patiënt, en dat ze het niet per se fundamenteel eens zijn met de conventie. Voor patiënten met verhoogde tegemoetkoming geldt die verminderde terugbetaling niet.

Concreet: wat betekent de nieuwe regeling voor de patiënt?

  • Patiënten zijn bij de overgrote meerderheid van de kinesisten - de geconventioneerde - zeker van vaste tarieven.
  • Bij een geconventioneerde kinesist betaal je ruim 22 euro per behandeling. Daarvan betaal je bijna 6 euro uit eigen zak, de rest krijg je terug via het ziekenfonds.
  • Bij een niet-geconventioneerde kinesist betaal je pakweg 25 euro per behandeling. Daarvan betaal je ruim 12 euro uit eigen zak: ongeveer dubbel zo veel als bij een geconventioneerde kinesist. 
  • Voor patiënten met een laag inkomen die een verhoogde terugbetaling genieten, verandert er niets: zij betalen bij een kinesist ongeveer 2,5 euro uit eigen zak, of de therapeut in kwestie nu geconventioneerd is of niet.

"Discriminatie"

Peter Bruynooghe van beroepsvereniging Axxon noemt het nieuwe systeem met een verschil in terugbetaling tussen geconventioneerde en niet-geconventioneerde kinesisten discriminerend, "want het bestaat niet bij de artsen en tandartsen". Axxon heeft tegen die discriminatie een verzoekschrift ingediend bij de arbeidsrechtbank in Brussel, "en we hebben nog tot 10 mei om te beslissen of we naar de Raad van State trekken", aldus Bruynooghe. "We hebben de strijdbijl nog niet begraven."

Wat er met het akkoord gebeurt als de rechter de kinesisten gelijk geeft, weet Bruynooghe niet. "Dan is het oorlog denk ik. Maar als de gesprekken voor de conventie van 2018 wél goed verlopen, kunnen we die gerechtelijke stappen wel nog altijd stilleggen."

Strubbelingen met kabinet De Block

De kinesitherapeuten leven al geruime tijd op voet van oorlog met de administratie en het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Naast de discriminatie van ongeconventioneerde kinesisten zijn ook de herwaardering van de honoraria, en de volledige indexering van de tarieven "breekpunten", aldus Bruynooghe. Sinds het aflopen van de vorige conventie eind vorig jaar vraagt Axxon de kinesisten al om richttarieven van 25 euro (in plaats van 22,26 euro) voor een kabinetsbehandeling en 27 euro (in plaats van 22,65 euro) voor een huisbezoek te hanteren.

De beroepsvereniging had de kinesisten na de goedkeuring van de individuele tariefovereenkomst binnen het Verzekeringscomité opgeroepen het akkoord massaal te verwerpen. De nodige 40,1 procent om de tekst naar de prullenmand te verwijzen, werd echter niet gehaald. "Maar het Riziv kan natuurlijk zeggen wat het wil", meent Bruynooghe. "Wij hebben zelf ongeveer 17.000 namen verzameld, ik ben benieuwd of die ook allemaal op de Riziv-lijst terugkomen. Onze juristen zullen de cijfers in elk geval nog natellen."

Meest gelezen