Tentoonstelling Jan Fabre in Hermitage Museum klokt af op 1.160.000 bezoekers

De tentoonstelling van Jan Fabre in het gerenommeerde Hermitage Museum in Sint-Petersburg is afgeklokt op 1.160.000 bezoekers. "We zijn dolgelukkig", vertelt Barbara De Coninck, assistent van de kunstenaar.

De retrospectieve liep van 22 oktober tot 9 april en mocht een recordaantal van 1.160.000 bezoekers verwelkomen. Barbara De Coninck, medewerker van de kunstenaar blikt tevreden terug. "We zijn dolgelukkig. Het is fantastisch geweest. Het is natuurlijk nooit te voorspellen hoe een tentoonstelling zal uitdraaien, maar het Hermitage Museum is wel een van de grootste ter wereld."

Voor de tentoonstelling "Jan Fabre: Knight of despair/ Warrior of beauty" maakte de kunstenaar meer dan 200 kunstwerken, waaronder sculpturen van kevers, maskers en opgezette dieren. De tentoonstelling kwam door de opgezette dieren wel onder vuur te liggen op Russische sociale media. "Dode dieren zijn geen kunst", was de teneur.

Het museum pareerde de kritiek door te zeggen dat de kunstwerken gemaakt zijn van dieren die dood langs de weg zijn gevonden. "Fabre probeert hen een nieuw leven te geven via de kunst om zo de dood te overwinnen. We stellen vast dat de overgrote meerderheid van negatieve reacties komt van mensen die de expo niet bezocht hebben."

Meest gelezen