Twijfels over echtheid opeisingsbrieven Dortmund

Het Openbaar Ministerie in Duitsland twijfelt aan de echtheid van de opeisingsbrieven die in de buurt van de spelersbus van voetbalploeg Borussia Dortmund zijn gevonden. Op drie identieke brieven werd de aanslag in het Duits door moslimfundamentalisten opgeëist, maar dat betwijfelen de onderzoekers. Er zou een nieuwe opeisingsbrief zijn aangekomen bij een Duitse krant die bovendien ook waarschuwt voor een nieuwe aanslag.

Het is nog steeds niet duidelijk wie er achter de bomaanslag op de spelersbus van de Duitse eersteklasser zit. Eerder deze week zijn verschillende bommen afgegaan toen de spelersbus aan het hotel wilde vertrekken in de richting van het stadion om er een wedstrijd tegen Monaco te spelen. Er is daarbij maar een speler gewond geraakt. Die stelt het intussen overigens goed.

In de buurt van de bus zijn toen drie identieke brieven gevonden waarin in het Duits de aanslag werd opgeëist "in naam van allah". Het Openbaar Ministerie twijfelt echter aan de echtheid van de brief. Wat er precies de twijfel veroorzaakt, wil het Openbaar Ministerie echter nog niet zeggen. Maar het wordt wel bevestigd dat het twijfelachtig is dat de brieven effectief van moslimterroristen afkomstig zijn.

Nieuwe opeisingsbrief

Volgens Duitse media zou het te maken hebben met de eisen. In de brieven zou gevraagd worden om onder meer de Duitse bombardementen op IS te stoppen en de Amerikaanse basis in Ramstein te sluiten. "IS onderhandelt niet", zou een van de kritische bemerkingen zijn. Bovendien zouden er in de brief geen IS-symbolen worden gebruikt. Er is bij eerdere aanslagen overigens nog nooit dergelijke brief gevonden.

Het onderzoek naar de dader van de aanslag verloopt niet zo vlot. De verdachte 26-jarige Irakees wordt niet meer verdacht. Hij is wel degelijk een IS-militant, maar heeft niets met deze aanslag te maken. De speurders zoeken het naar verluidt nu meer in extreemlinkse en extreemrechtse kringen.

De Duitse krant Tagesspiegel meldt dat er op hun redactie een nieuwe opeisingsbrief uit extreemrechtse hoek zou zijn aangekomen. Daarin zou gezegd worden dat Dortmund een "laatste waarschuwing" was. Bovendien zou er gedreigd worden met een nieuwe aanslag in Keulen op 22 april. Op die dag is er een congres van de extreemrechtse partij AfD. Er worden die dag ook tegenbetogers verwacht.

Meest gelezen