Video player inladen...

VS geeft beelden vrij van inslag "moeder van alle bommen"

Het Amerikaanse leger heeft beelden vrijgegeven van de inslag van de bom in Afghanistan tegen terreurgroep IS. Het ging om de grootste, niet-nucleaire bom die het Amerikaanse leger bezit.  Het bombardement kostte het leven aan zeker 36 IS-strijders.

 

De Amerikanen hebben donderdag een enorme bom van het type GBU-43, ook bekend als de "moeder van alle bommen", ingezet in het oosten van Afghanistan. Het gaat om de zwaarste niet-nucleaire bom in het Amerikaanse wapenarsenaal.

Het Amerikaanse leger dropte het springtuig boven een grottencomplex in de provincie Nangarhar, waar zich strijders van IS ophielden. De explosie die de bom teweegbrengt, is enorm en zuigt alle zuurstof uit een bepaald gebied weg, waardoor terroristen die verscholen zitten in grotten of tunnels onder de grond stikken, ook als hun schuilplaats niet geraakt wordt. De enorme explosie van de bom zou ook mijnen tot ontploffing brengen en dus onschadelijk maken.

Volgens de Afghaanse defensie kwamen zeker 36 terroristen om en werden de strategische schuilplaatsen en een tunnelcomplex van IS vernietigd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet gisteren al verstaan dat de bom de weg moest vrijmaken voor Amerikaanse eenheden die in de buurt vechten tegen IS-Khorasan, een lokale afdeling van de terreurgroep IS. Die zit daar verscholen in een netwerk van tunnels en grotten die beschermd werden door mijnen en bermbommen. Vorige week is bij gevechten een Amerikaanse militair omgekomen.  

"De moeder van alle bommen": qué?

De in Afghanistan gedropte bom is dus de zwaarste niet-nucleaire bom in het Amerikaanse wapenarsenaal. De bom, officieel Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), weegt ongeveer 11.000 kilogram en werd tien jaar geleden in gebruik genomen door het Amerikaanse leger, maar het is de eerste keer dat die nu ook in een oorlog gebruikt werd.

De GBU-43/B MOAB werd in 2003 ontwikkeld en is een sterkere versie van een andere zware bom, de "daisy cutter". Die werd eerder in Vietnam en in Irak gebruikt om grote gebieden te "neutraliseren" of gelijk te maken waardoor helikopters er konden landen. De bom is ook bedoeld om mijnenvelden op te ruimen en heeft ook een erg grote psychologische impact op wie niet gewond raakt.

De bom kan worden vervoerd door allerlei types vliegtuigen zoals een C-130, F-16's, B-52 bommenwerpers of B-1 Lancers.

Lees meer over het Amerikaanse bombardement op een IS-doelwit in Afghanistan:

Meest gelezen