"Commentaar in Le Soir jaagt Di Rupo in pek en veren de Wetstraat uit"

Hoofdeditorialist Béatrice Delvaux van de Franstalige krant Le Soir heeft een bijzonder scherp commentaar geschreven over de kennelijke onmacht van PS-voorzitter Elio Di Rupo in het Publifin-schandaal dat zijn partij treft. Volgens politiek columnist Rik Van Cauwelaert (De Tijd) zegt Delvaux zoveel als dat Di Rupo moet opstappen. "Met haar commentaar jaagt Delvaux Elio Di Rupo in pek en veren de Wetstraat uit."

Ondanks een groots aangekondigde "schoonmaakoperatie" binnen de Franstalige socialisten na het uitbreken van het Publifin-schandaal eerder dit jaar, blijven de Luikse PS-kopstukken grotendeels op post in de systemen van de intercommunale.

Zo liet de ex-voorzitter van Publifin André Gilles in de onderzoekscommissie van het Waals Parlement naar het schandaal verstaan dat hij nog even in de raad van bestuur van Nethys blijft, een belangrijke vennootschap onder de Luikse intercommunale.

Toen zijn partijgenoot Patrick Prévot daar boos op reageerde, repliceerde Gilles laconiek "U bent mijn rechter niet". Ook Stéphane Moreau wijkt niet. "De parlementariërs blaffen, maar de karavaan Moreau/Gilles gaat voort", schrijft Béatrice Delvaux in haar commentaar in Le Soir.

"Niet alleen slaan ze geen mea culpa, maar ze betonneren in het zicht van iedereen het bestaan van hun systeem en hun persoon. Dat terwijl de rest van de politieke wereld hard tekeergaat tegen het schandaal."

"Elio Di Rupo toont zijn onmacht en sleurt zijn partij met zich mee"

"Wie lacht men eigenlijk uit?" vraagt hoofdeditorialist Delvaux zich af. En ze geeft meteen het antwoord: "Men lacht met de burger in het algemeen, en met Elio Di Rupo in het bijzonder". "Hij is de enige partijvoorzitter die zich niet laat (durft laten?) gehoorzamen in deze zaak." 

"André Gilles heeft in de onderzoekscommissie een gigantische publiekelijke fuck you uitgestuurd naar de PS en zijn voorzitter", stelt Béatrice Delvaux streng. "Elio Di Rupo toont hierin vooral zijn onmacht en hij sleurt zijn partij met zich mee."

"De PS mag alle werven over toekomstig goed bestuur aanvatten die ze wil, we hebben gezien dat de partij daar niet de middelen, niet de wil en niet de macht heeft om die regels te doen respecteren."

BELGA/VANLATHEM

"Dodelijk commentaar voor Di Rupo"

Dat zo'n ongemeen scherp commentaar net in Le Soir staat, zal erg hard aankomen bij (de entourage van) PS-voorzitter Di Rupo, weet politiek columnist Rik Van Cauwelaert. "Le Soir is altijd een centrumlinkse krant geweest, met enkele journalisten die nog op PS-kabinetten hebben gewerkt. Dat Delvaux dit schrijft in Le Soir, is echt dodelijk."

Volgens Van Cauwelaert stelt Delvaux vast dat Elio Di Rupo "verlamd is" en dat hij "moet opstappen". Dat laatste zou wel eens kunnen gebeuren na een volgende slechte peiling. Bij de vorige peiling donderde de PS al naar de derde plaats, na de MR en de extreemlinkse PTB. "Als er nog zo'n peiling gaat bij komen, dan gaan de partij en zijn huidige voorzitter kapseizen."

(lees verder onder tweet)

"Di Rupo heeft twee fouten gemaakt", gaat Van Cauwelaert verder. "Hij heeft de huidige federale regering mogelijk gemaakt door de MR voor voldongen feiten te zetten. En hij is aangebleven als voorzitter omdat hij oprecht dacht dat de regering snel zou vallen en dat hij zo zou kunnen terugkomen als premier. Daar heeft hij zich compleet vergist, en nu staat hij aan het hoofd van zijn socialistische partij die in Wallonië moet besparen en die er geteisterd wordt door de Publifin-affaire waar hij absoluut niet mee weet om te gaan."

Maar wie moet Elio Di Rupo dan opvolgen? "Paul Magnette misschien. Maar dan moet hij stoppen als Waals minister-president en dat zal een moeilijk gat zijn om op te vullen", aldus Rik Van Cauwelaert. "Of huidig Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt. Maar hij komt uit Luik en er zijn maar weinig Luikse PS'ers die onbesmet zijn. Ik zie eigenlijk maar weinig volk bij de PS dat het zou aankunnen om Di Rupo op te volgen als voorzitter."

Meest gelezen