"Stairway to heaven" blijft onoverwinnelijk in de "Classics 1000" van Radio 1

De Radio 1-luisteraar is het net zoals vorig jaar eens: "Stairway to heaven" van Led Zeppelin blijft de "Classics 1000" domineren. Op de tweede plaats prijkt opnieuw "Heroes" van David Bowie, "Bohemian rhapsody" van Queen vervolledigt de top 3. De eerste plaats in de lijst voor een Belg is weggelegd voor Gorki en dat met "Mia" op een twintigste stek.
1970 AP

De "Classics 1000" startte maandag met "Johnny b. goode" van Chuck Berry en eindigde vanavond met "Stairway to heaven". Duizend klassiekers passeerden met 480 verschillende artiesten, 378 nieuwkomers, 322 stijgers, 293 dalers, vijf re-entries en twee ex aequo's. De top 3 wijkt wel lichtjes af van vorig jaar, maar Led Zeppelin blijft onoverwinnelijk:

1. "Stairway to heaven" - Led Zeppelin

2. "Heroes" - David Bowie

3. "Bohemian rhapsody" - Queen

Vorig jaar prijkte Pink Floyd nog op 3 met "Wish you were here". 

4.  "Child in time" - Deep Purple

5.  "Wish you were here" -  Wish you were here

6.  "The river" - Bruce Springsteen

7.  "Black" - Pearl Jam

8.  "Shine on you crazy diamond" - Pink Floyd

9.  "Purple rain" - Prince

10.  "Like a rolling stone" - Bob Dylan

Brel maar liefst acht keer in de lijst

The Beatles komen 25 keer voor in de lijst, gevolgd door David Bowie met 19 nummers. De meest succesvolle Belgische muzikant is Jacques Brel (8 keer) en Boudewijn de Groot is de meest voorkomende Nederlandstalige artiest (7 keer). "Mia" van Gorki is dan weer het hoogst genoteerde Belgische en Nederlandstalige nummer op plaats 20.

Hoogste nieuwkomer is Randy Newman op 151 met "Rider in the rain". Sterkster stijger (+ 824) is Cream met "White room" op 140. Sterkste daler is de Steve Miller Band met een verlies van -777 naar plaats 951 voor "Fly like an eagle". Het meest recente nummer is "Ploegsteert" van het Zesde Metaal uit 2012, het oudste is "Ne me quitte pas" van Brel uit 1959. De volledige lijst vindt u op radio1.be.

Meest gelezen