"Zeker 100 doden" na aanslag op buskonvooi in Syrië

Na een bomaanslag op een buskonvooi nabij de Syrische stad Aleppo zouden nu al zeker 100 doden zijn geteld. Dat zeggen reddingswerkers die opereren in rebellengebied. De Syrische staatsmedia houden het voorlopig op een 40-tal dodelijke slachtoffers. Het getroffen konvooi moest vluchtelingen - zowel burgers als militairen - uit belegerde dorpen naar regeringsgebied brengen in het kader van een ruildeal. Intussen is de evacuatie van de dorpsbewoners voorgezet met bussen die niet beschadigd zijn geraakt.

Volgens het Syrische regime ging het om een zelfmoordaanslag met een zware autobom in de buurt van Aleppo. Duizenden vluchtelingen van verschillende strekkingen zijn daar samengebracht, ze wachten er op hun definitieve evacuatie. Sommige bussen zijn volledig uitgebrand. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook verschillende kinderen en ook een aantal rebellen die het konvooi bewaakten, vertellen getuigen

De evacuatie met de bussen gebeurt in het kader van een evacuatieovereenkomst tussen rebellen en het Syrische regime, in gang gezet door Iran en Qatar. Inwoners, soldaten en hun familie in dorpen die belegerd worden door het regime, zouden worden geruild voor mensen uit twee dorpen die door rebellen worden belegerd.

De hele groep, duizenden mensen, werden samengebracht in bussen in de buurt van Aleppo. Door onenigheid over de naleving van de deal, zijn de mensen daar gestrand. De rebellen vinden dat te weinig mensen uit hun dorpen zijn geëvacueerd en omgekeerd. De twee fracties worden gescheiden gehouden in een gebied gecontroleerd door de rebellen.

De mensen die werden geviseerd kwamen uit dorpen die door het regime worden gecontroleerd en door de rebellen werden belegerd.. Naar verluidt zijn Russische troepen ingeschakeld om vluchtelingen uit dorpen belegerd door regeringstroepen te beschermen tegen vergeldingsacties. Intussen is de evacuatie wel opnieuw begonnen. Het is nog onduidelijk wie achter de bomaanslag zit, maar Damascus wijst alvast in de richting van de rebellen.

Meest gelezen