Christenen in Egypte vieren Pasen onder strenge veiligheidsmaatregelen

In Egypte vieren de koptische christenen Pasen onder strenge veiligheidsmaatregelen, na de bloedige aanslagen van Palmzondag. Allerhande feestelijkheden zijn ook afgeschaft uit rouw met de slachtoffers van vorige week.

Rond de kathedraal in de hoofdstad Caïro zijn de straten afgesloten voor alle verkeer en het gebouw zelf wordt bewaakt door heel wat agenten. Bij zijn aankomst werd paus Theodorus II van de Koptisch-orthodoxe Kerk geflankeerd door acht lijfwachten, vertellen getuigen. Gelovigen moeten door liefst drie metaaldetectoren passeren. Ook bij andere kerken zijn de veiligheidsmaatregelen grondig opgevoerd en mogen auto's niet passeren.

De Paasvieringen zullen in Egypte overigens vrij sober verlopen, ter nagedachtenis van de 45 dodelijke slachtoffers. Zij stierven vorige week toen IS-strijders zichzelf opbliezen bij twee kerken in het noorden van Egypte waar koptische christenen Palmzondag vierden. De kerkgebouwen worden niet versierd en er worden na de misvieringen ook geen bijeenkomsten georganiseerd.

De kopten vertegenwoordigen zo'n 10 procent van de 92 miljoen Egyptenaren. De voorbije maanden waren ze al vaker het doelwit van aanslagen. Na de aanslag van vorige zondag riep de Egyptische regering de noodtoestand uit.

Meest gelezen