Duizenden Amerikanen op straat om bekendmaking belastingaangifte Trump te eisen

In de Verenigde Staten zijn duizenden mensen op straat gekomen om te eisen dat president Trump zijn belastingaangifte bekendmaakt. Trump weigert - in tegenstelling tot zijn voorgangers in het Witte Huis - om zijn belastinggegevens openbaar te maken. De "Tax March" wil dat aan de kaak stellen en gaat ook in tegen de bewering van Trump dat de gewone Amerikaan niet wakker zou liggen van zijn belastingaangifte.

De grootste betogingen zijn er in New York, Los Angeles en Washington. Daar zijn verschillende duizenden mensen komen betogen. Maar ook in tientallen andere Amerikaanse steden zijn er protestmarsen. De protesten vallen samen met de deadline waarop de Amerikaanse burgers hun belastingaangifte moeten indienen.

Tijdens zijn campagne al weigerde Donald Trump om zijn aangifte publiek te maken. Hij brak zo met een ruim 40 jaar oude traditie bij Amerikaanse presidenten. Trump beweerde dat hij de informatie niet kon vrijgeven omdat er een belastingaudit naar hem liep. Maar experts voerden aan dat er geen enkele wettelijke reden was die hem daarvan kon weerhouden.

Trumps beslissing om zijn belastingaangifte niet vrij te geven, doet vragen rijzen over de reden waarom hij die informatie voor zich wil houden. Er wordt gespeculeerd dat hij de ware omvang van zijn rijkdom verborgen wil houden, zijn zakenrelaties of nog andere informatie. "Zonder zijn belastinggegevens te zien, zullen we nooit echt weten voor wie hij werkt", laat een van de betogers optekenen.

Bij de protesten is het voorlopig rustig gebleven. Wel is het bij een andere manifestatie tussen voor- en tegenstanders van president Trump in de staat Californië tot relletjes gekomen, 9 mensen werden opgepakt. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de protestmarsen. Ook buiten de VS staan soortgelijke manifestaties gepland.

Meest gelezen