Geens wil misbruik met digitaal geld aanpakken

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil misbruik met digitaal geld - zoals de bitcoin - aanpakken. De regelgeving daarrond gaat hij aanpassen, zo zegt hij in De Tijd. Hij breidt de wettelijke verplichting om mee te werken met het gerecht - zoals die nu al geldt voor de gewone financiële sector - uit naar de wereld van het virtueel geld.

Virtuele munten zijn eigenlijk computercodes waar een bepaalde waarde aan wordt verbonden. Lange tijd waren ze vooral populair bij technologiefans, maar ondertussen kennen ze een stijgende populariteit in ons land. 

Die populariteit heeft ook een keerzijde. Oplichters proberen goedgelovige mensen geld af te troggelen door torenhoge rendementen te beloven met digitale munten die later dan fictief blijken te zijn. En daar kan het gerecht momenteel weinig tegen beginnen.

"Heel onze antimisbruikwetgeving gaat uit van de aanspreekbaarheid van een tussenpersoon in de financiële sector en van netwerken die we kennen zoals banken", zegt minister van Justitie Koen Geens aan VRT Nieuws. "De wetgeving voorziet nog niets omtrent de virtuele sector omdat die er nog niet was op het moment dat die wetgeving werd geschreven. Het is nodig om de wet aan te passen zodat we ook misbruik met bitcoins kunnen aanpakken."

Meest gelezen