N-VA en CD&V kanten zich tegen plan Rutten: "Religie verbannen naar garageboxen is geen goed idee"

Regeringspartijen CD&V en N-VA zijn niet gewonnen voor het voorstel van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten om de overheidsfinanciering voor religies stop te zetten. Volgens CD&V verlies je zo alle controle en N-VA heeft het over een debat dat "niet opportuun" is op dit moment. Oppositiepartij SP.A wil het debat wel aangaan.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten kwam vanochtend met een opvallend statement in De Standaard. Zij vindt dat de overheid niet langer moet instaan voor de financiering van religies en vraagt dan ook om het bijhorende grondwetsartikel op het einde van deze legislatuur voor herziening vatbaar te verklaren. "De religies zouden zichzelf moeten bedruipen. De tijd is rijp om die discussie aan te gaan."

CD&V: "Controle verliezen"

Geen goed idee, vindt CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. "Zelfs in een geseculariseerd Vlaanderen is er nood aan positieve zingeving en die kan best een duwtje in de rug krijgen", zegt hij aan VRT Nieuws. "Ik heb liever volle kerken die publiek mee worden gefinancierd dan garageboxen waar misschien activiteiten worden ontwikkeld die ingaan tegen de samenleving."

"Als je de financiering van religies lost, dan dreig je ook de controle te verliezen", gaat hij voort. "Dat dreigt gevaarlijk te worden, zo kwam ook naar voren in de onderzoekscommissie (naar de aanslagen van 22 maart, nvdr.). Liever streng gecontroleerde en erkende religies dan ongecontroleerde en vanuit het buitenland gefinancierde moskeeën."

N-VA: "Niet opportuun"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is ook niet gewonnen voor het voorstel. "De financiering van de erkende godsdiensten - de katholieke in eerste instantie - is in ons land de vrucht van een delicaat historisch compromis in de verhouding tussen kerk en staat", laat hij weten via zijn woordvoerder. "Het heeft ook niets te maken met de actuele en acutere problemen inzake buitenlandse inmenging enerzijds en het risico op radicalisering anderzijds. Het is voor mij dan ook niet opportuun om dat debat nu te voeren."

SP.A: "Discussie mag er komen"

SP.A-voorzitter John Crombez wil in tegenstelling tot de andere partijen het debat wel aangaan. "We zijn het eens dat er een discussie mag komen over artikel 181 van de grondwet, maar dat zal pas voor de verkiezingen van 2019 zijn", zegt hij. 

Niets belet de Vlaamse en federale regeringen echter om intussen al beleid te voeren, vindt Crombez. Zo vraagt hij dat de financiering van het wahabisme en salafisme vanuit Saudi-Arabië aan banden wordt gelegd. SP.A heeft daar eerder al voorstellen rond gedaan, maar die zijn weggestemd.