Noord-Korea rolt spierballen met parade: "Oorlog beantwoorden we met oorlog"

Het Noord-Koreaanse regime heeft een grootschalige militaire parade georganiseerd, om de 105e verjaardag te vieren van de geboorte van Kim Il-sung, de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un en de stichter van het huidige Noord-Korea. Daarbij zouden ook een aantal nieuwe types raketten zijn getoond.
AFP or licensors

De parade in Pyongyang werd met argusogen gevolgd door onder meer de Verenigde Staten en buurland Zuid-Korea. Er heerst een gespannen sfeer in de regio die sowieso al bijzonder geladen is. Pyongyang wil immers, ter ere van zijn stichter, nieuwe nucleaire tests houden dit weekend.

De Amerikaanse president Trump vindt dat Noord-Korea zich "heel slecht gedraagt" en dat het moet stoppen met het testen van nucleaire raketten. Om zijn uitspraak kracht bij te zetten, stuurde hij een vliegdekschip en kruisers naar de regio. Dat leidde dan weer tot meer oorlogsretoriek vanuit Pyongyang. China, nog niet zo lang geleden een uitgesproken bondgenoot van Noord-Korea, probeert te bemiddelen.

Parade

Het Noord-Koreaanse regime van leider Kim Jong-un greep de parade aan om zijn wapenarsenaal tentoon te spreiden. Buitenlandse militaire experts waren vanzelfsprekend vooral geïnteresseerd in de raketten die massaal voorbij rolden.

Volgens experts die de parade hebben gevolgd, waren er naast middellangeafstandsraketten ook intercontinentale raketten te zien in de parade. Het is wel de vraag of het regime ook in staat is om die raketten ook effectief te lanceren, laat staan met een nucleaire lading.

De nummer 2 van het land, Choe Ryong Rae, liet er alleszins weinig twijfel over bestaan tijdens een toespraak. "Een totale oorlog zullen we beantwoorden met een totale oorlog en een nucleaire oorlog met onze vorm van een nucleaire aanval."

Kim Jong-un

De grote leider Kim Jong-un was vanzelfsprekend aanwezig bij de parade, maar toen de uitzending door de Noord-Koreaanse staatszender stopte, had hij nog geen toespraak gehouden.

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak had hij wel al gezegd dat de voorbereidingen voor tests met langeafstandsraketten "de laatste fase" waren ingegaan. Afwachten of die laatste fase dit weekend wordt bereikt.

AFP or licensors

Meest gelezen