Oudste mens ter wereld overleden (117), laatste persoon die levenslicht zag in 19e eeuw

In Italië is Emma Morano overleden, zij was met haar 117 jaar en 137 dagen tot vandaag de oudste mens ter wereld. De kranige Italiaanse stierf vredig in haar armstoel thuis aan het Lago Maggiore. Emma Morano zag het levenslicht op 29 november 1899 en stond te boek als de laatste nog levende persoon die geboren werd in de jaren 1800.
Vorig jaar vierde Morano nog haar 117e verjaardag met taart

Om de hoge leeftijd van Emma Morano wat te schetsen: de vrouw heeft bewust twee wereldoorlogen meegemaakt, 90 Italiaanse regeringen de revue zien passeren en 11 pausen aan het hoofd van de Katholieke Kerk gezien. Ze was al 4 jaar oud toen de gebroeders Wright de eerste gemotoriseerde vlucht maakten en 12 toen de Titanic zonk.

Morano heeft er een lang leven op zitten dat werd gekenmerkt door lief en leed. Haar grote liefde sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. Ze trouwde met een andere man, maar die sloeg haar. Morano verliet na de dood van hun pasgeboren zoontje op eigen houtje haar gewelddadige echtgenote, wat eind de jaren 30 erg ongewoon was voor een vrouw. Sindsdien bleef ze alleenstaand.

"Ze heeft een extraordinair leven gehad en we zullen haar altijd herinneren voor haar kracht om verder te gaan", reageert de burgemeester van het stadje Verbania, waar Emma Morano bijna heel haar leven heeft gewoond. 

(lees verder onder foto)

Haar geheim?

Al ruim 20 jaar verliet Emma Morano haar appartementje in het Noord-Italiaanse stadje Verbania niet meer. Tot haar 115e bleef de hoogbejaarde vrouw vrij onafhankelijk. Pas de laatste jaren had ze meer hulp nodig van een voltijdse verpleegster en kwam ze amper haar bed nog uit.

Het geheim van zo'n oud leven? "Drie eieren per dag, waarvan twee rauw en een gebakken. Daarnaast een beetje gehakt vlees en single blijven", luidde het antwoord van Morano. Maar het zal ook in de genen zitten: de moeder van Emma Morano werd 91 jaar oud en verschillende van haar 7 jongere zussen hebben ook de kaap van 100 overschreden, al zijn die intussen ook allemaal gestorven.

Plaats 5

Met haar 117 jaar en 137 dagen bekleedt Emma Morano de vijfde plaats in de officiële lijst van oudste mensen ooit. De eer van oudste is nog steeds weggelegd voor de Franse Jeanne Calment die op 4 augustus 1997 stierf toen ze 122 jaar en 164 dagen oud was.

De oudste persoon ter wereld is dood, lang leve de oudste persoon ter wereld: met het overlijden van de Italiaanse is de Jamaicaanse Violet Brown nu de oudste persoon ter wereld. Zij werd geboren op 10 maart 1900 en is dus 117 jaar en goed een maand oud.

Meest gelezen