Steven Decraene sprak met Macron: "Veel Fransen wonen in Brussel, hoe gaat u ze terughalen?"

Onze Frankrijkkenner Steven Decraene kon in Grenoble kort praten met de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron. Hij vatte zijn toekomstproject voor Frankrijk samen, maar ook het Belgische (en Franse) bier kwam ter sprake.

Emmanuel Macron gaf meteen toe dat er spanningen zijn in Frankrijk. "Er zijn sociale en economische spanningen in ons land en we moeten die tot bedaren brengen. Ik zal hard zijn waar het moet, maar ik zal ook aan een toekomstproject werken en dat project loopt via Europa."

Steven Decraene drukte Macron op het feit dat er zo veel rijke Fransen in Brussel wonen om de Franse fiscaliteit te ontlopen. Hoe gaat hij ze terug naar Frankrijk halen? "Ik wil succes belonen. Ik wil een belastingtarief van 30 procent invoeren en een deel van de belastingen op vermogens afschaffen."

Macron merkt fijntjes op dat er Fransen in België wonen om andere redenen, "het goeie leven of misschien de liefde?", oppert Macron. "Of het Belgische bier misschien?", werpt Decraene op. "We hebben bieren in Frankrijk, spreek niet slecht over de Franse bieren", gekscheert Macron tot slot.

Bekijk hieronder het gesprek met Macron (zonder ondertitels):

Meest gelezen