Turkije spreekt zich in historisch referendum uit: meer macht voor president of niet?

Krijgt de president in Turkije meer macht of niet? Zo'n 55 miljoen mensen spreken er zich vandaag over uit in een historisch referendum. De eerste uitslagen worden in de loop van de avond verwacht. "In alle peilingen lijkt het erop dat het een nek-aan-nek-race zal worden."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

6 uur vanochtend. De eerste stembureaus waar de Turken hun stem kunnen gaan uitbrengen, openen de deuren. Zo'n 55 miljoen Turken mogen zich vandaag uitspreken over het plan van president Recep Tayyip Erdogan. In totaal gaat het om 18 punten, maar dé belangrijkste maatregel is die die de president van het land meer macht geeft. 

"In alle peilingen lijkt het erop dat het een nek-aan-nek-race zal worden", zegt VRT-journalist Jens Franssen in de hoofdstad Ankara. "Volgens de voorstanders heeft deze president stabiliteit gebracht in een land in crisis. De tegenstanders vinden het vooral niet het juiste moment om een referendum te organiseren. Zij vrezen dat Erdogan te veel macht zal krijgen."

"Verwachte beslissing"

Ondertussen is Erdogan zelf nog volop campagne aan het voeren. "We moeten een ongewone beslissing maken", zo zei hij aan het stembureau. Hij hoopt dat de natie de "verwachte beslissing" zou nemen. "Ik geloof in het gezonde verstand van mijn land."

Gisteren klonk de man scherper en zocht hij opnieuw de polemiek op door de Europese Unie te viseren. "Ze hebben hun reputatie en hun geloofwaardigheid verloren. We verdedigen niet de democratie, de mensenrechten en vrijheden omdat zij dat willen, maar we doen dat omdat onze burgers dat verdienen. En terwijl wij democratischer worden, worden zij dat steeds minder", klonk het uit de mond van de Turkse president.

"Die retoriek tegen de Europese Unie past helemaal in de campagne van Erdogan. Hij heeft vijanden nodig om zijn achterban nog meer achter zich te scharen", zegt VRT-journalist Stefan Blommaert vanuit Istanbul. "Maar waarnemers zeggen dat Erdogan ook wel weet dat de EU belangrijk is op economisch vlak, dus na de campagne zal de toon wellicht veel zachter worden en zal Erdogan de banden meer dan waarschijnlijk de banden weer aanhalen."

Uitslag

Tegen 16 uur zou iedereen zowat moeten gaan stemmen zijn. Tussen 19 en 20 uur worden de eerste uitslagen verwacht. "Maar wellicht zal pas in de loop van de nacht of morgenochtend de uitslag duidelijk worden", zegt VRT-journalist Jens Franssen in de hoofdstad Ankara.

Jens Franssen: "Turks referendum ongeacht uitslag een slechte economische zaak"

Waar gaat het referendum over?

Meest gelezen