Voortaan ook controles op sociale fraude buiten kantooruren

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) heeft een aantal maatregelen klaar om de strijd tegen sociale fraude op te krikken. Een van de belangrijkste is de opgevoerde controle op zwartwerk en illegale tewerkstelling buiten de kantooruren.

Vorig jaar bracht de strijd tegen sociale fraude 200 miljoen euro op en dat is een record. Bovendien kwamen er meer jobs bij voor binnenlandse arbeiders in de bouw en werkten er minder buitenlanders in die sector. De Backer ziet daarin een teken dat malafide bedrijven twee keer nadenken voor ze werkkrachten naar hier halen. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Die strijd tegen sociale fraude wil De Backer nu uitbreiden met extra maatregelen. Het gaat om een actieplan met 50 maatregelen dat goedgekeurd is door de regering. De opvallendste maatregel is een opgevoerde controle buiten de kantooruren.

Nu wordt er voornamelijk gecontroleerd tussen 9 en 18 uur. Transportbedrijven, de bouwsector en zeker de horeca werken vaak of grotendeels buiten die kantooruren en dus komen er teams die specifiek na 18 uur gaan controleren, zelfs tot na middernacht. Daarvoor komen er 100 inspecteurs bij.

Voorts worden ook proefprojecten opgestart om domiciliefraude efficiënter aan te pakken en zullen telefonische tolken worden ingezet om beter te kunnen ingrijpen bij sociale fraude op bouwwerven door buitenlandse arbeiders.

"Irritant dat men niet enkele dagen kon wachten"

De socialistische vakbond ACOD vindt het plan een goede zaak, maar betreurt dat de staatssecretaris de onderhandelingen hierover met de sociale partners niet heeft afgewacht. 

"We hadden afgesproken om volgende week aan tafel te gaan zitten om de arbeidsvoorwaarden af te spreken van de mensen die overgeheveld zijn", zegt algemeen secretaris Guido Rasschaert aan VRT Nieuws. "Het is irritant dat men niet enkele dagen kan wachten om met de sociale partners te onderhandelen. Men had nadien nog kunnen communiceren als men zo graag in de media wil komen."

Meest gelezen