Vrijzinnige Verenigingen: "In theorie voor, in praktijk raakt dit totale maatschappij"

"Ik ben in theorie absoluut voor de strikte scheiding van kerk en staat, maar als je dit voorstel doortrekt naar bijvoorbeeld het onderwijs, de zorginstellingen en politieke partijen raakt dit de totale maatschappij." Zo reageert Sylvain Peeters, voorzitter van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, op het voorstel van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten om de overheidsfinanciering voor religies stop te zetten.
Sylvain Peeters

Rutten grijpt de heisa over de Beringse Fatih-moskee aan om het hele systeem van overheidsfinanciering voor levensbeschouwingen in vraag te stellen. "Alle religies moeten zichzelf bedruipen", zo lanceerde ze het idee bij de start van het paasweekend.

Sylvain Peeters, voorzitter van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, staat achter het idee van een scheiding tussen kerk en staat. "Wij zijn voor een pure scheiding tussen kerk en staat, of tussen overheid en levensbeschouwing. Maar dan zou je ook moeten kijken naar religieus geïnspireerde organisaties die overheidsgeld krijgen. Dan heb je het over het vrij onderwijs, over zorginstellingen en ook over politieke partijen die een bepaalde levensbeschouwing aanhangen zoals de CD&V", aldus Peeters.

Peeters: "Ik ben in theorie voor die strikte scheiding, maar weet ook dat die scheiding niet realiseerbaar is omdat ze raakt aan de totale maatschappij."

Dat CD&V het voorstel van Rutten afschiet omdat de partij vreest voor het verlies van controle, is volgens Peeters "zeer merkwaardig". "Dat idee van controle is natuurlijk vooral gericht tegen de islam. Maar als men dat idee van verstrengde controles wil toepassen op de vrijzinnigheid is voor ons het kot te klein", aldus Peeters, die hamert op de grondwettelijk verankerde vrijheid van godsdienst.

Meest gelezen