"Blue silence" meervoudig winnaar op filmfestival Istanbul

"Blue silence", het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk, heeft drie prijzen en een speciale vermelding gekregen op de 36e editie van het Istanbul Film Festival. Eerder deze week ging de film er in wereldpremière.

Bülent Öztürk (archieffoto in tekst) was zelf aanwezig op het festival om de onderscheidingen in ontvangst te nemen. De regisseur kreeg de Speciale Prijs van de Jury, goed voor 15.140 euro. Daarnaast gingen ook de Prijs voor het Beste Debuut en de Prijs voor het Beste Scenario naar "Blue silence". Tenslotte kreeg de film van de jury van de FACE filmprijs van de Raad van Europa nog een Speciale Vermelding.

"Ik ben heel erg onder de indruk, ik ben ontroerd door de verschillende prijzen van de verschillende jury's", zegt de regisseur in een reactie aan VRT Nieuws. "De zaal was lang stil na de première, er was een stilte van minimum een kwartier. Iedereen was in een soort van rouw en dat was heel ontroerend. Dat was voor mij al de eerste grote prijs, het publiek zien dat gewoon de film in ontvangst nam, in hun hart." 

In zijn debuutfilm brengt Öztürk het verhaal van Hakan die dankzij de hulp van Ayla -een verpleegster in het militair ziekenhuis waar hij verblijft- herstelt van een posttraumatische stressstoornis. Met een eremedaille op zak wordt hij er ontslagen. Eenmaal terug in zijn oude flat dreigt de ex-militair te verzwelgen in zijn herinneringen. Na een ontmoeting met zijn dochter en een onverwacht bezoek van Ayla, zoekt Hakan zijn vroegere dienstmakker op.

Bij ons is de film waarschijnlijk ten vroegste dit najaar te zien. "Blue silence" kon rekenen op steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen