"Het lied was ideaal om iedereen van de dansvloer weg te jagen"

Op zoek naar een opvolger voor de succesmusical "Jesus Christ Superstar" begin jaren 70, kwamen muziekcomponist Andrew Lloyd Webber en songwriter Tim Rice terecht bij de Eva Peron, de Argentijnse first lady vanaf 1946, die erg geliefd was bij de armen, tot 1952 toen ze, nauwelijks 33 jaar oud, stierf aan kanker. Webber en Rice lieten hun musical "Evita" voorafgaan door een album, dat het nummer "Don’t cry for me Argentina" bevatte, gezongen door de toen onbekende Julie Covington. Het nummer werd 40 jaar geleden een wereldhit, tot afgrijzen van Covington, die dat succes maar niets leek te vinden.

Tim Rice: "We hadden nooit verwacht dat het nummer zo’n hit zou worden. We zaten toen immers midden in de disco-periode en op dit nummer kon je absoluut niet dansen. Covington was bovendien niet gekend als hitzangeres. En de titel kon je nauwelijks aanlokkelijk noemen." (Channel 4, 2000)

"Ooit vroeg ik een bevriend dj waarom hij dacht dat het nummer zo populair geworden was. Hij antwoordde dat hij en zijn collega’s het gebruikten om de dansvloer vrij te krijgen." (Boek "The million sellers", 2012)

"Hoe succesvoller het lied werd, hoe meer afstand Covington ervan leek te nemen. Negen weken lang stond het nummer in de Top 10 van de Britse hitparade, maar geen enkele keer wilde ze naar daar afzakken om het te brengen. Er werd dan maar een videocollage gemaakt met oude beelden van Peron om het lied te promoten. Zelfs toen de musical in 1978 klaar was, bleek ze niet geïnteresseerd."

"Julie wilde almaar minder te doen hebben met het nummer en beschouwde het succes als een fascistisch complot, in de betekenis dat we hen die eraan meegewerkt hadden, uitbuitten. Ik overdrijf misschien een beetje, maar het succes stak haar tegen." (Boek "1.000 UK number one hits", 2005)

"Dat Covington weigerde om de hoofdrol in de musical te spelen, bleek de beste reclame die we ons konden voorstellen. De kranten publiceerden maar al te graag, gedurende een maand lang, dat er allerlei dingen fout liepen met de productie. Zo publiceerde Daily Express een interview met Julie onder de titel : "Waarom ik niet wil huilen voor Argentinië?", alsof de titel van het lied al gemeengoed geworden was.” (Boek "Oh, what a circus", 2000)

"Uiteindelijk veranderde de toon bij de kranten naar een meer positieve insteek: "Wie wordt de volgende Evita?" We wisten dus zeker dat we de weigering van Covington uiteindelijk in positieve reclame konden omvormen, zolang als we maar een getalenteerd iemand zouden vinden voor die rol." De hoofdrol in de musical werd uiteindelijk gespeeld door Elaine Paige. Covington zelf scoorde nadien nog als soloartieste met de single "Only women bleed".

Maar het was door haar versie van "Don’t cry for me Argentina", volgens Rice de beste die er ooit gemaakt is, dat Covington herinnerd zal blijven. 40 jaar geleden stond het nummer 5 weken lang op de eerste plaats van de Ultratop:

Meest gelezen