"VS en China werken samen aan oplossing voor Noord-Korea"

De Verenigde Staten werken samen met China aan een oplossing voor de nucleaire dreiging uit Noord-Korea. Dat heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur laten verstaan. Volgens generaal H.R. McMaster onderzoeken de Verenigde Staten een "scala aan opties" om een antwoord te bieden op het "almaar provocatievere Noord-Korea".
Generaal McMaster en president Donald Trump

Volgens de generaal bestaat er een "internationale consensus" dat de "toestand niet kan blijven duren". En die consensus omhelst ook China, verduidelijkt McMaster. Het gaat om de eerste formele bevestiging dat Washington en Peking effectief samenwerken om een antwoord te bieden op de provocaties van het Noord-Koreaanse regime.

Al het hele weekend doet Pyongyang aan machtsvertoon met onder meer een grote militaire parade en een nieuwe raketlancering. Die testlancering mislukte dan wel, maar volgens generaal McMaster toont de test een "patroon van provocatie, dreiging en destabilisering door Noord-Korea" aan.

McMaster hamert erop dat ook Peking - een bondgenoot van Noord-Korea - "bezorgd" is over de toestand. Volgens de Amerikaanse veiligheidsadviseur wordt in overleg met de bondgenoten en de Chinezen gestreefd naar het uitwerken van een "gamma aan opties".

"Het is tijd dat wij alle mogelijke opties ondernemen vooraleer tot de militaire optie te moeten overgaan", zei McMaster. Hij hoopt dat Peking hier een ferme duit in het zakje zal doen, want "Noord-Korea is zeer gevoelig voor druk uit China".

Meest gelezen