Bloemen op Sint-Pietersplein Rome vernield door... meeuwen

Bloemen, ze zijn standaard aanwezig bij de paaszege van de paus op het Sint-Pietersplein in Rome. Al jaren is een Nederlander verantwoordelijk voor de bloemenpracht, maar deze editie liep niet van een leien dakje. De oorzaak? Meeuwen.

De paus die "Urbi et orbi" uitspreekt, zijn zegen voor de stad en de wereld. Het is een traditie op Pasen. Al dertig jaar is de Nederlander Paul Deckers verantwoordelijk voor de bloemen die het Sint-Pietersplein kleuren.

Gisteren plaatste hij samen met zijn team de bloemen op het plein, vanochtend keerden ze om 6 uur terug om de puntjes op de i te zetten. Maar daar zagen ze iets wat ze niet hadden verwacht. De bloemen waren losgerukt en de bakjes met bloembollen lagen omver. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt", zegt Deckers aan de Nederlandse omroep NOS.

Geen enkele gelovige heeft daar echter iets van gemerkt. Met "keihard werken" lukte het om de "meeuwenschade" op tijd te herstellen. "Uiteindelijk stonden de bloemen er mooi bij."

Meeuwen komen geregeld 's nachts naar het plein omdat daar de warmte blijft hangen. Waarom zij dit jaar wél en de vorige jaar geen schade hebben aangericht, blijft een raadsel. "We gaan nadenken hoe we dat volgend jaar kunnen voorkomen. Suggesties zijn welkom."

Meest gelezen