De Wever: "Zuhal zegt zoiets beter niet, maar uitspraak lijkt mij juist"

"Een regeringslid moet zijn coalitiepartner wat ontzien", maar de woorden van Zuhal Demir waren wel "feitelijk juist". Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview met De Zondag. Hij reageert daarmee op de commotie die is ontstaan nadat staatssecretaris Demir regeringspartij CD&V een "moslimpartij" had genoemd. Maar excuses, die komen er wellicht niet. "Wat mij betreft, is er geen probleem."
2016 Tim de Waele

De uitspraken van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir blijven nazinderen. CD&V - vorige week door haar een "moslimpartij" genoemd - voelde zich beledigd en wacht nog steeds op excuses. 

"Wat Zuhal in dat interview zegt, lijkt mij feitelijk juist. Je zou er zelfs nog voorbeelden aan kunnen toevoegen", reageert partijvoorzitter De Wever nu. "Dat is trouwens niet oneerbaar, hè, een bepaalde bevolkingsgroep proberen te binden. Een partij mag die keuze maken. Maar waarom dan hysterisch reageren als een andere partij daarop wijst?"

En excuses? Daar hoeft de partij niet op te rekenen, zo lijkt het wel. "Wat ik erken, is dat een regeringslid zijn coalitiepartner wat moet ontzien. Je laat dat beter over aan de partij. Zuhal zou dus beter niet zeggen dat ze waarschuwt voor een coalitiepartner. Maar excuses... Moet ik elke keer excuses eisen als CD&V'ers kritiek leveren op mij of mijn partij? Sommigen leven ervan. Hoort u mij daarover klagen? Nooit."

"Wat mij betreft, is er geen probleem", zo zegt hij nog. "Als CD&V behoefte heeft aan een gesprek, sta ik daarvoor open. Maar de bal ligt niet in mijn kamp. Ik heb de intentie samen te werken tot het einde. Dat dat niet zal gebeuren in een Kumbaya-sfeer, dat is wel duidelijk. Maar dat hoeft ook niet."

Much ado about nothing

"Over wat gaan al die rellen", vraagt de voorzitter zich nog luidop af. "Vaak over één woord of cijfer. Ik noem dat much ado about nothing. Ik zie vooral dat men met een Hubble-telescoop kijkt naar alles wat wij zeggen. Het minste is goed voor een rel. En ja, Homans en Demir zijn pittige tantes. Maar ik heb een zwak voor pittige tantes."

Regering zonder communautaire hervorming?

De Wever kijkt in het interview ook al even vooruit naar de verkiezingen van 2019. Zou de partij nogmaals in een regering stappen zonder communautaire hervorming? Uitsluiten doet de voorzitter het alleszins niet.

"Het beste zou zijn structureel zaken op orde te stellen. Dat betekent een confederale hervorming", zegt De Wever. "Maar de kiezer schudt de kaarten. Wat zal meespelen in zijn hoofd? Sowieso het sociaaleconomische. Daarom is het zo belangrijk dat de regering de laatste stappen zet."

Meest gelezen