Een beestig royaltyoverzicht: Mary verliest Ziggy en de Queen schudt een slurf

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Denemarken hebben kroonprins Frederik en Mary afscheid moeten nemen van hun geliefde Ziggy. De border collie was nog een huwelijksgeschenk. De Queen bezocht deze week dan weer een zoo en maakte kennis met een wel erg beleefde Aziatische olifant. Ook opende Kensington Palace de hekken van de White Garden, een prachtige bloementuin ter ere van prinses Diana. In Nederland ontvingen koning Willem-Alexander en Máxima 28 "uitblinkers" voor een gezellige lunch. En wat doet de prinselijke tweeling van Monaco op Pasen? Juist, ja: paaseieren rapen natuurlijk!

DENEMARKEN: Frederik en Mary verliezen hun trouwe viervoeter Ziggy

Na twaalf jaar liefde en leed gedeeld te hebben, hebben kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary afscheid moeten nemen van hun geliefde hond Ziggy. Dat maakte het Deense hof bekend via Instagram. Het koppel omschrijft de border collie als "liefhebbend en trouw". Ziggy leed aan artritis en chronisch nierfalen, en is rustig ingeslapen.

De viervoeter kan beschouwd worden als het eerste kind van Frederik en Mary. Ze kregen hem als puppy als huwelijksgeschenk van een Deense kennel. Ziggy heette oorspronkelijk trouwens Jezabel maar Mary gaf hem snel een andere naam. De vier kinderen van het koppel groeiden op met hem en waren erg gehecht aan Ziggy. Hij vergezelde de familie op reis, tijdens fietstochtjes en dook vaak op op officiële portretten.

De Deense kroonprinses is dol op dieren. Mocht ze Frederik niet hebben leren kennen, was ze dierenarts in haar geboorteland Australië geworden. De dood van Ziggy was geheel onverwacht. Een week voordien had het hof nog een foto gepubliceerd van de hond liggend in een parkje vol bloemen met als bijschrift "Ziggy geniet van de lente" (foto onder).

VERENIGD KONINKRIJK: Diana-tuin in volle bloei en de beleefde olifant Donna

Sinds donderdag heeft Kensington Palace de hekken opengezet van de zogenoemde White Garden, een tuin ter ere van wijlen prinses Diana. Hoofdtuinierder Sean Harkin stond in voor het concept met zo'n 12.000 bloemen, gaande van tulpen over narcissen tot hyacinten. Er werd een jaar gewerkt aan de White Garden en de tuin staat momenteel in volle bloei. "We hopen dat de tuin de energie en het gedachtegoed uitstraalt die van Diana een populair figuur maakte", zegt Harkin.

De White Garden is nog open tot september voor het grote publiek. Wandelt u in onze fotoreeks even mee door de tuin?

De Queen opent nieuw olifantenverblijf

De Queen en prins Philip hebben de zoo in Bedfordshire bezocht waar een olifantencentrum werd geopend. Het centrum biedt een nieuwe woonst aan negen Aziatische olifanten, een bedreigde diersoort. De Queen sprak met enkele verzorgers en een van de olifanten, de zeven jaar oude Donna, begroette de koningin netjes met haar slurf. Waarop de Queen het dier prompt trakteerde op een banaan. Vorige zomer verwelkomde de zoo nog een nieuw kalfje, Elizabeth, die vernoemd werd naar de Queen.

De koningin toonde vooral interesse in de poot- en gebitverzorging van de kolossen en vergeleek die graag met de verzorging van haar eigen paarden. Prins Philip opende twintig jaar geleden nog een woonst voor de olifanten. Aan het nieuwe verblijf werkten architecten mee. De Queen vond het alvast een uitstekend idee. "Een leuke afwisseling, veronderstel ik voor de olifanten. Ze lijken gelukkig hier", reageerde ze.

NEDERLAND: 28 bekende Nederlanders op "uitblinkerslunch"

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op Paleis Noordeinde in Den Haag met 28 bekende Nederlanders geluncht. Het was de 25ste keer dat het koningspaar het etentje (ook wel uitblinkerslunch genoemd) organiseerde voor landgenoten die op een of andere manier in de prijzen zijn gevallen in cultuur en media, wetenschap, sport of bedrijfsleven. Onder hen ook enkele namen die vast in België een belletje doen rinkelen, zoals zanger Gerard Joling, regisseur Paul Verhoeven en presentatrice Tineke de Nooij. Joling en De Nooij kregen vorig jaar een oeuvreprijs, Verhoeven won in januari een Golden Globe voor de Franse thriller "Elle". Herkent u ze op deze foto?

©Jeroen van der Meyde

MONACO: Albert bij aanslag - Charlène op postzegels - Gabriella en Jacques rapen paaseieren

Prins Albert werd deze week opgeschrikt door de aanslag op een spelersbus van de Duitse eersteklasseploeg Borussia Dortmund. De club speelde tegen AS Monaco en voetbalfan Albert was afgereisd om de match bij te wonen. Hij zat in zijn hotelkamer toen de drie explosies afgingen. “We kregen het nieuws in kleine stukjes binnen. Eerst hoorden we dat er een speler gewond was geraakt (Marc Bartra, red.) en daarna dat de andere spelers veilig waren en onze spelers ook”, aldus Albert. Hij bracht uiteindelijk -uit veiligheidsoverwegingen- de hele avond door in zijn hotel. “Sport mag niet gebruikt worden door dergelijke gekken”, besloot de prins vastberaden.

AP2007

Alberts echtgenote, prinses Charlène, siert twee postzegels, die van 71 en 85 eurocent. De postzegels vieren de Fondation Princesse Charlène de Monaco die vijf jaar bestaat. De stichting zet zich in om kinderen te leren zwemmen, wijst hen op de gevaren van water en focust op sport/teamwerk. Charlène is zelf een voormalig Zuid-Arfikaanse zwemkampioene en richtte de stichting op. Ook de postzegels staan duidelijk in het teken van zwemmen. Op één zegel knuffelt Charlène in badjas twee meisjes die badmutsen dragen. Een foto genomen op de World Safety Day in Corsica. Op de andere postzegel zien we Charlène in zwemsuit met een kindje in een zwembad spelen. Deze foto werd genomen op een introductiedag van Zuid-Afrikaanse kinderen in Monaco.

Pasen betekent traditioneel chocolade eieren rapen en voor de tweeling van prins Albert en prinses Charlène is dat niet anders. Jacques en Gabriella zijn intussen twee jaar en kunnen dus al flink stappen. "Het wordt hun eerste paasjacht", laat Albert aan People.com weten. Die van vorig jaar ging helaas niet door wegens stormweer. "We zullen ze eerst in de juiste richting moeten duwen, maar nadien vinden ze hun weg wel", legt de prins de plannen uit. "Vooral Gabriella is snel met zulke dingen weg."

De kinderen blijken bijzonder pienter te zijn, onthult Albert. Zo hebben ze al kennisgemaakt met cijfers en letters, en als je hen vraagt "Wie staat er aan het hoofd van Rusland?" roepen ze "Poetin". Ook kennen ze de Amerikaanse president Donald Trump en de Franse president. "Allemaal de verdienste van Charlène", zet de prins zijn vrouw in de bloemetjes. Zij leerde hen op erg jonge leeftijd ook al zwemmen.

Olivier Huitel / Crystal Pictures

Meest gelezen