Erdogan stemt in Istanbul: "Geen ordinaire stembusgang"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gestemd in Istanbul voor het referendum dat hem meer macht moet bezorgen. Hij benadrukte dat de stemming "geen ordinaire stembusgang" is, maar dat het het regeringssysteem echt wil veranderen.
AFP or licensors

Erdogan ging in het Uskudar-district stemmen, samen met zijn vrouw Emine en zijn kleinkinderen. "Als god het wil, zal onze natie, hier en in het buitenland, vanaf vanavond een nieuwe stap vooruit zetten door de juiste keuze te maken", zei Erdogan nadat hij gestemd had.

De Turken trekken naar de stembus om zich uit te spreken over de grondwetswijzigingen die Erdogan voorstelt. Als hij zijn zin krijgt, maakt Turkije de omslag van een parlementair naar een presidentieel systeem.

Van Europeaan van het Jaar tot autoritair leider

In 2004 werd de toenmalige Turkse premier Recep Tayyip Erdogan nog in Duitsland geëerd als "Europeaan van het jaar", en het Westen zag hem als een rijzende ster binnen de politieke wereld. De weg naar de Europese Unie leek geplaveid.

Vandaag noemt Erdogan Europa nog een verrot continent, dat zijn "fascistisch, xenofoob en islamofoob" gezicht laat zien. Hij verwijst daarmee onder meer naar de kritiek van het Westen op het monddood maken van de oppositie na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016, het verbod op verkiezingscampagnes van zijn AKP-partij in verschillende landen en de kritiek op zijn grondwetswijziging om van Turkije een presidentieel systeem te maken.

Erdogan heeft zowel als premier als als president successen geboekt voor zijn land. Zo is het bruto binnenlands product per inwoner sinds 2003 verdrievoudigd en is het land voorzien van moderne infrastructuur. Het maakte Erdogan immens populair bij zijn aanhang.

Meest gelezen