Erdogan: "Turken in het buitenland groot deel van succes historische beslissing"

In Istanbul heeft de Turkse president Erdogan een overwinningstoespraak gehouden nadat een meerderheid van de Turken zich voor een uitbreiding van de presidentiële macht heeft uitgesproken. Erdogan sprak over een "historische beslissing" en dankte enigszins verzoenend iedereen die heeft gestemd. Volgens hem hebben de Turken in het buitenland overigens een groot aandeel gehad in het succes van het referendum.

Erdogan claimde de overwinning van zijn ja-kamp in het referendum door te wijzen op het verschil van 1,3 miljoen stemmen met het neen-kamp. Hij noemde de uitslag een "historische beslissing". "We zullen nu een belangrijke hervorming in onze geschiedenis meemaken", aldus Erdogan, verwijzend naar de grondwetswijziging die van Turkije een presidentieel systeem moet maken met meer macht voor de president.

Erdogan heeft een erg polariserende campagne gevoerd, maar sloeg in zijn speech nu toch een eerder verzoenende toon aan. Hij dankte namelijk alle kiezers, ongeacht hoe ze gestemd hebben. "De 16e april is een overwinning voor iedereen die ja of neen heeft gezegd. Van alle 80 miljoen Turken overal op het Turkse grondgebied." 

Opvallend was dat de Turkse president ook verwees naar de resultaten van de Turken in het buitenland, die in Europa veelal voor de machtsuitbreiding hebben gestemd. "De stemmen vanuit het buitenland zijn een groot deel van het succes van het referendum geweest", aldus Erdogan. "Zij hebben democratisch gestreden tegen allerhande onderdrukking."

"De deur gesloten voor militaire interventies"

Erdogan legde de nadruk op het historische van het referendum en de shift naar een presidentieel systeem. "Voor het eerst in de geschiedenis van de Turkse Republiek veranderen we ons systeem door burgerlijke politiek. Daarom is dit zo belangrijk. Voor het eerst heeft Turkije over zo'n belangrijke verandering beslist op basis van de wil van het parlement en het volk. Dit referendum sluit de deuren van Turkije's lange geschiedenis van militaire interventie", aldus de Turkse president. Een niet mis te verstane verwijzing is dat onder meer naar de mislukte staatsgreep van vorige zomer.

Erdogan riep ten slotte iedereen - "zeker onze bondgenoten" - op om de uitslag van het referendum te respecteren. Hij had ook een boodschap naar de oppositiepartijen die het resultaat willen aanvechten. "De critici die het resultaat willen kleineren, moeten niet proberen. Het zal tevergeefs zijn".

Meest gelezen