Geld voor scholen die klimaatproblematiek aanpakken in lessen

Scholen die in de lessen wetenschap en techniek de klimaatproblematiek aanpakken, kunnen daarvoor in de toekomst geld krijgen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil op die manier leerlingen bewust maken van de problematiek. "De scholen zijn vrij om de projecten zelf uit te werken."
(Archieffoto)

Dat minister Crevits leerlingen wil warm maken voor wetenschap en techniek is al langer bekend. Nu maakt ze 375.000 euro vrij uit het Vlaams Klimaatfonds voor scholen die in die lessen ruimte maken om de klimaatproblematiek onder de aandacht te brengen.

"Het is belangrijk dat de projecten jongens en meisjes overtuigen van de meerwaarde die ze zelf kunnen realiseren in de strijd tegen klimaatopwarming. Kleine maatregelen kunnen ook grote effecten hebben", zegt de minister aan VRT Nieuws.

Crevits benadrukt wel dat het om educatieve projecten moet gaan. "Scholen mogen het geld dus niet gebruiken om de verwarmingsketel goed af te stellen. Het zijn maatregelen die leerlingen moeten overtuigen om via wetenschappen de klimaatuitdaging te lijf te gaan."

Thema en aanpak

Het initiatief geldt zowel voor het basis-, secundair als volwassenonderwijs. Zowel het thema als de aanpak kunnen de scholen zelf kiezen. "Een interessant project kan zijn om te kijken hoe je klimaatvriendelijk naar school kan gaan. Wat is de CO2-uitstoot? Hoeveel CO2 kan je besparen? Dat kan door bijvoorbeeld met de fiets naar school te komen en je niet te laten brengen door je mama of papa met de auto."

Scholen hebben tot 15 mei de tijd om een dossier in te dienen. Zij kunnen een subsidie van maximaal 5.000 euro krijgen.

Meest gelezen