Ja-kamp van Erdogan wint nipt: Turkije krijgt presidentieel systeem

Een meerderheid van de Turken heeft zich in een referendum uitgesproken voor een uitbreiding van de presidentiële macht. Dat heeft de Turkse kiescommissie officieel bekendgemaakt. De overwinning van het ja-kamp is een opsteker voor president Erdogan, al is het verschil met het neen-kamp niet zo bijster groot.

Met ruim 99 procent van de stemmen geteld, staat het ja-kamp op 51,34 procent. Dat is nipt meer dan de mensen die tegen een uitbreiding van de presidentiële macht hebben gestemd. President Erdogan heeft de verkiezingsoverwinning geclaimd en spreekt van een "historische beslissing". Meteen na de bekendmaking van de resultaten, vierden zijn aanhangers feest in de straten.

Het is evenwel een relatief nipte overwinning voor het ja-kamp van Erdogan, zoals ook werd voorspeld in de opiniepeilingen. De eerste partiële resultaten gaven in de namiddag nog een vrij ruime marge op het neen-kamp, maar die kwamen vooral vanuit het binnenland dat vrij Erdogan-gezind is. Toen ook de resultaten van de kustgebieden aan de Middellandse Zee, grotere steden en Koerdisch gebied binnenkwamen, slonk de voorsprong zienderogen. "Een ding is zeker: Turkije is enorm verdeeld", stelt VRT-journaliste Inge Vrancken vast. 

"We zien dat we in sommige provincies niet het verwachte aantal "ja"-stemmen hebben bekomen", zei vicepremier Veysi Kaynak aan journalisten in Ankara. "We gaan daaraan werken." Hij voegde eraan toe dat "het aantal "nee"-stemmen belang heeft voor ons". Hij beklemtoonde wel dat een meerderheid van de stemmen voor de invoering van een presidentieel systeem is. "In alle democratieën volstaat 50,1 procent."

Door de overwinning van "Ja" zal Turkije evolueren van een parlementair naar een presidentieel systeem, met meer macht voor de president. 

Meest gelezen