Nergens in Europa hoger ja-percentage voor Erdogan dan in België

Nergens in Europa hebben Turken zo uitgesproken "ja" gestemd bij het Turkse referendum als in ons land. Van de Turkse Belgen die zijn gaan stemmen, heeft zo'n 74 procent zich uitgesproken voor een uitbreiding van de presidentiële macht in Turkije. Wereldwijd staat ons land qua percentage ja-stemmers op de derde plaats, na Libanon en Jordanië.

Nu alle stemmen zijn geteld bij het Turkse referendum wordt ook duidelijk hoe de Turken in het buitenland hebben gestemd. Van alle Belgische Turken die zijn gaan stemmen, stemde 74,98 procent voor meer macht voor de president. Dat is een stuk meer dan bij onze noorderburen (70 procent), Frankrijk (65 procent) of Duitsland (63 procent). Op Libanon (met bijna 94 procent) en Jordanië (75 procent) na werd trouwens nergens ter wereld zo uitgesproken "ja" gestemd tijdens het Turkse referendum als in België. 

Ook in onder meer Noorwegen, Denemarken en Oostenrijk won Erdogan. Elders in Europa leed het ja-kamp een nederlaag, met opvallende cijfers uit het Verenigd Koninkrijk (waar bijna 80 procent tegen stemde) en Spanje met bijna 87 procent nee-stemmers. In de Verenigde Staten en Canada bleek de tegenstand zoals verwacht eveneens groot. Op een kleine 18.000 VS-stemmen waren er meer dan 14.900 negatief (83 procent), in Canada stemde zowat driekwart van de ruim vijfduizend kiezers tegen. Gelijkaardige cijfers vielen te noteren in Rusland en China.

"Turken in buitenland bepalen mee systeem waar ze zelf niet in moeten leven"

De Turkse president Erdogan heeft tijdens zijn overwinningsspeech de Turken in het buitenland alvast bedankt voor hun steun. In Turkije zelf klokt het ja-kamp af op 51,18 procent.

Volgens VRT-journaliste en Midden-Oosten-kenner Inge Vrancken zal het "interessant" zijn om de cijfers van Turkije alleen te bekijken, zonder de stemmen uit het buitenland. "Het zou dus wel eens kunnen dat de Turken in het buitenland de uiteindelijke uitkomst bepalen?" vraagt ze zich af.

"Je zit met een heleboel Turken in het buitenland die gaan stemmen zijn over een systeem waar ze zelf niet in zullen moeten leven. Zij bepalen nu toch wel mee het leven van Turken die wel in Turkije wonen. Kennelijk is hun denkwijze voor een stuk anders dan van de Turken in Turkije."

Vrancken stelt vast dat het percentage ja-stemmers bij de Turken in België inderdaad "heel erg hoog" is. "Dat zijn toch wel duidelijke cijfers waarover ook in België nog duchtig zal gesproken worden de komende dagen", stelt Vrancken. Vanuit de Belgische politiek zijn er op dit moment vooralsnog geen reacties op de uitslag van het Turkse referendum.

De onderverdeling van het aantal stemmen in en buiten Turkije kunt u zelf raadplegen op de website van het Turkse staatspersagentschap Anadolu.

Meest gelezen