Noord-Korea voert mislukte rakettest uit, niet duidelijk om welk type het gaat

Noord-Korea heeft afgelopen nacht een mislukte rakettest uitgevoerd. Dat zeggen Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen. Omdat de raket bijna onmiddellijk ontplofte, is het momenteel nog niet duidelijk om welk type het gaat. De test komt er net op het moment dat de spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap hoog oplopen.
AFP or licensors
Gisteren werd de 105e verjaardag van de stichter van het huidige Noord-Korea gevierd.

Volgens het Amerikaanse leger is de raketlancering rond 11.21 uur lokale tijd (23.21 uur onze tijd) opgemerkt in de buurt van Sinpo, een stad waar al eerder zulke testen werden uitgevoerd.

"De raket ontplofte bijna onmiddellijk", zo stelt het Pentagon in een persbericht. Net daarom is het momenteel nog niet duidelijk om welke raket het gaat, al zou het niet gaan om de langeafstandsraket die gisteren met veel vertoon te zien leek in de grote parade naar aanleiding van de 105e verjaardag van stichter Kim Il Sung

"Momenteel wordt onderzocht over welke soort raket het gaat", zegt het Pentagon nog. "Het US Pacific Command is volledig bereid om nauw samen te werken met onze bondgenoten in Zuid-Korea en Japan om de veiligheid te verzekeren."

Zuid-Korea veroordeelt test

Vrij snel na de bewuste test riep Zuid-Korea de Nationale Veiligheidsraad bijeen om een gepaste reactie te formuleren "tegen de nieuwe Noord-Koreaanse provocatie". Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea liet weten de rakettest van Pyongyang "scherp te veroordelen".

De Verenigde Staten zijn "op de hoogte van de mislukte raketlancering, maar hebben geen verdere commentaar", zo zegt minister van Defensie James Mattis in een persbericht. Rond 8.30 uur landt de Amerikaanse vicepremier Mike Pence wel in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, waar hij aan zijn Aziatische rondreis begint. Hij werd binnen het uur na zijn vertrek vanuit Alaska op de hoogte gebracht over de lancering en heeft contact gehad met de president, aldus Amerikaanse media.

Spanningen

Dat de test er net nu kwam, zal voor velen geen verrassing zijn. Experts hadden er de afgelopen dagen nog op gewezen dat vieringen zoals die van gisteren vaak een voorbode zijn voor militaire acties van Noord-Korea.

De spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap liepen de afgelopen dagen hoog op rond het nucleaire programma van die eerste. De Verenigde Staten lieten weten te zullen optreden tegen Noord-Korea, zelfs zonder China, dat gezien wordt als een bondgenoot van Noord-Korea. De VS stuurde afgelopen weekend een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea liet dan weer weten "meedogenloos" te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten.

Meest gelezen