Paus spreekt "Urbi et orbi" uit op zwaar beveiligd Sint-Pietersplein

Paus Franciscus heeft tijdens de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome naar jaarlijkse gewoonte "Urbi et orbi" uitgesproken, zijn zegen voor de stad en de wereld. Op en rond het plein waren zeer strenge strenge veiligheidsmaatregelen.
AFP or licensors

Tienduizenden gelovigen volgden de paasboodschap van de paus op het Sint-Pietersplein in Rome. Wie op het plein wilde, werd uitvoerig gecontroleerd, want niemand raakte binnen zonder eerst langs metaaldetectoren te passeren. Op het hele plein was er politie aanwezig, maar ook in de straten er rond konden mensen veel blauw zien. Op de daken lagen er scherpschutters, de lange weg die vanuit de stad Rome naar het plein leidt, was volledig afgesloten.

Het is duidelijk dat de politie geen enkel risico wilde nemen met de recente aanslagen in Londen, Stockholm en zeker ook die op de koptische kerken in Egypte in het achterhoofd. En dus kwamen er ongeziene veiligheidsmaatregelen. 

Spontane preek

Paus Franciscus ging - zoals het de traditie wil - eerst een vrij lange misviering voor, waarin hij een spontane preek hield. Hij riep de gelovigen op hun hoop niet te verliezen ondanks het vele leed in de wereld. 

"Mensen vragen zich af hoe deze dingen kunnen gebeuren als de Heer verrezen is?", zei de paus. "Hoe kan er zoveel tegenslag zijn, ziektes, mensenhandel, oorlog, verwoesting, verminking, vergelding, haat? Waar is de Heer? Niemand wordt gevraagd of hij gelukkig is met wat in de wereld gebeurt. Voor velen is er geen verklaring. Je mag je daarom niet afsluiten, maar je moet vooruitblikken. Daar staat geen muur, maar ligt de horizon."

Urbi et orbi

Om iets over 12 uur sprak de paus buiten het "Urbi et orbi" uit, zijn zegen voor de stad en de wereld. Daarin veroordeelde hij de aanslag met een autobom in de Syrische stad Aleppo waarbij gisteren meer dan 110 mensen om het leven kwamen.

"Moge de Heer de inspanningen blijven ondersteunen van zij die actief troost en verlichting brengen voor de burgerbevolking in Syrië, het beminde en gekwelde Syrië, ten prooi aan een oorlog dat gruwel en dood blijft zaaien", zei Franciscus. "Gisteren hadden we de recentste verwerpelijke aanslag op vluchtende vluchtelingen, waarbij verschillende doden en gewonden vielen."

Franciscus riep ook op tot vrede in andere door oorlog geteisterde landen, hij sprak zijn steun uit aan de dialoog en democratie in zijn eigenste Latijns-Amerika, wees op de benarde toestand van slachtoffers van terrorisme, oorlog, tirannieke regimes en hongersnood, en betreurde de hoge jongerenwerkloosheid in Europa.

AFP

Meest gelezen