Pence over rakettest: "Provocatie Noord-Korea is herinnering aan risico's"

"Een provocatie." Zo noemt de Amerikaanse vicepresident Mike Pence de - mislukte - raketproef van Noord-Korea van afgelopen nacht. "Dit is een herinnering aan de risico's waar ieder van u elke dag mee wordt geconfronteerd", zei hij tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Afgelopen nacht voerde Noord-Korea een rakettest uit, die vrijwel meteen na de lancering ontplofte. In de vroege ochtend kwam vicepresident Pence aan in buurland Zuid-Korea. Het gaat om het eerste land dat hij bezoekt in een tiendaagse rondreis door Azië. Binnen het uur na zijn vertrek werd hij op de hoogte gebracht.

"De provocatie van vanochtend is de recentste herinnering aan de risico's die ieder van jullie elke dag lopen bij het verdedigen van de vrijheid van de Zuid-Koreanen en die van Amerika in dit deel van de wereld", zei Pence ter plaatse. Hij voegde eraan toe dat onder leiding van president Donald Trump "onze vastberadenheid en onze betrokkenheid bij deze historische alliantie met Zuid-Korea nog nooit zo sterk was". "Met uw hulp en met die van God zal er ooit vrijheid heersen op dit schiereiland."

Eerder op de ochtend liet een adviseur van het Witte Huis weten dat het land "niet verrast" was door de proef. Extra stappen hoeft niemand dus verwachten, hoewel Trump de afgelopen dagen behoorlijk straffe taal sprak. Hij noemde Noord-Korea een probleem dat aangepakt moet worden en "als China niet meer druk wil zetten, dan zal de VS het heft in eigen handen nemen". 

Meest gelezen