Turkse oppositie vraagt hertelling van de stemmen

De belangrijkste Turkse oppositiepartij vraagt een hertelling van de stemmen in het referendum over een uitbreiding van de presidentiële macht in Turkije. Dat meldt de vicevoorzitter van de partij. Het ja-kamp heeft dat referendum gewonnen. Ook andere oppositiepartijen hekelen "manipulaties" tijdens de stembusgang.

De partij CHP - de belangrijkste oppositiepartij - zegt dat ze zeker 37 procent van de stemmen gaat betwisten. Volgens de vicevoorzitter kan dat percentage nog oplopen tot 60 procent. "Sinds deze morgen hebben we zeker 2,5 miljoen "problematische stemmen" gezien", klinkt het.

Ook de pro-Koerdische oppositiepartij heeft naar eigen zeggen "manipulaties" vastgesteld en plant zich te verzetten tegen twee derde van de resultaten. De HDP laat weten dat het resultaat van het referendum "niet definitief is totdat onze beroepszaak bij het hoogste kiescollege tot een einde is gekomen". "Dat het referendum werd gehouden terwijl onze leiders in de gevangenis zitten en er een noodtoestand is, werpt een schaduw over de legitimiteit van de stembusgang", klinkt het nog.

Eerder op de dag had de CHP al gewag gemaakt van "illegale activiteiten in het voordeel van de regering" tijdens het referendum. De partij hekelde bijvoorbeeld de beslissing van het kiescomité om ook stembiljetten zonder officieel zegel mee te tellen, tenzij er bewijzen zouden zijn van fraude. Volgens de oppositie liet die beslissing de balans van het referendum overhellen naar het "ja"-kamp.

Meest gelezen