Weekendoverzicht: welke nieuwspaaseieren had u zeker moeten vinden?

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat de overheid religie niet moet financieren, Noord-Korea doet een poging tot raketlancering en koning Filip krijgt een verjaardagsconcertje van dochterlief. Dat en meer mocht u dit weekend niet missen.

1. "Overheid moet religie niet financieren"

Het paasweekend was nog niet goed begonnen of Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten kwam al op de proppen met een opvallend voorstel. Rutten wil dat de overheid stopt met het financieren van religies. De voorzitster wil dat alle religies "zichzelf bedruipen".

Het voorstel van de liberalen heeft wel nog een lange weg te gaan vooraleer het ook effectief in de praktijk zou kunnen worden gebracht. Coalitiepartijen N-VA en CD&V reageerden lauw tot Siberisch koud en die steun heeft het voorstel nodig, omdat de grondwet moet worden aangepast.

2. Noord-Koreaans spierballengerol eindigt met een sisser

In Noord-Korea wordt het hele weekend feestgevierd. De 105e verjaardag van de geboorte van de stichter van Noord-Korea wordt herdacht. Naast massale uitingen van vreugde moest een militaire parade de VS en bij uitbreiding de rest van de wereld angst inboezemen.

Het machtsvertoon eindigde met een anticlimax. Het regime van Kim Jong-un wilde de militaire dreiging van de VS beantwoorden met een raketlancering, maar dat liep grondig fout. De raket ontplofte zo snel na lancering, dat buitenlandse kenners niet eens konden zien om welk type raket het ging.

AFP or licensors

3. Privéconcertje voor jarige koning Filip

Filip vierde zaterdag zijn 57e verjaardag. Speciaal voor die gelegenheid kreeg de koning een privéconcertje van dochter Eléonore op viool. Het paleis verspreidde de beelden van het mooie moment op sociale media. Eléonore verjaart trouwens vandaag.

4. Gouden wielervrouwen in Hongkong

In het weekend regende het Belgische medailles op het WK baanwielrennen in Hongkong. De kers op de paastaart was voor Jolien D'hoore en Lotte Kopecky. Zij werden de eerste wereldkampioenen op de ploegkoers voor de vrouwen. Bekijk hieronder nog eens de spannende ontknoping:

5. "Stairway to heaven" is uw nummer 1

Radio 1 bracht de hele week topklassiekers in "Classics 1000". Het weekend bracht de apotheose van het muzieklijstje. De Radio 1-luisteraar verkoos, net als vorig jaar, "Stairway to heaven" van Led Zeppelin tot nummer 1. "Mia" van Gorki was het hoogstgeplaatste Belgische nummer op plaats 20.

1. "Stairway to heaven" - Led Zeppelin

2. "Heroes" - David Bowie

3. "Bohemian rhapsody" - Queen

4. "Child in time" - Deep Purple

5. "Wish you were here" - Wish you were here

6. Paarse bloemenpracht in het Hallerbos

Het was het eerste weekend dat de paarse boshyacinten in het Hallerbos in bloei stonden. De stad Halle legde pendelbussen in en dubbel zoveel vrijwilligers verwelkomden de wandelaars die komen genieten van de bloemenpracht. Het druilige weer kon de pret nauwelijks drukken.
 

7. Philippe Gilbert viert zijn vierde Amstel Gold Race

Philippe Gilbert heeft na de Ronde van Vlaanderen ook de Amstel Gold Race gewonnen, de belangrijkste Nederlandse wielerwedstrijd. De Belgische kampioen klopte op het vernieuwde parcours Michal Kwiatkowski na een beklijvende sprint met z'n tweeën. Het is de vierde zege van Gilbert in de Amstel.

Meest gelezen