"Dierenwelzijn in slachthuizen wordt versterkt": welke maatregelen worden genomen?

Alle slachthuizen in Vlaanderen zullen worden uitgerust met camera's. Dat heeft minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) samen met de sector beslist na de schokkende beelden van een slachthuis uit Tielt. De toezichthouder van het slachthuis moet toegang krijgen tot de beelden.

Enkele weken geleden doken er schokkende beelden op van zware dierenmishandeling in het slachthuis van Tielt. Minister Weyts liet het slachthuis twee weken lang sluiten, maar benadrukte ook meteen dat hij de hele sector onder de loep wilde nemen. "Het schandaal in Tielt moet een stapsteen worden om het dierenwelzijn in alle slachthuizen te versterken."

Met de slachthuisfederatie FEBEV - de Federatie Belgisch Vlees - heeft de minister nu een resem maatregelen klaar.

Om welke maatregelen gaat het?

1. Camera's

In alle Vlaamse slachthuizen zullen er camera's komen op strategische locaties die belangrijk zijn voor het dierenwelzijn. Denk maar aan de losplaats, de stalomgeving, de drijfgang, de plek waar er verdoofd wordt en de steekplaats. De zogenoemde "animal welfare officer" - de functionaris die binnen het bedrijf toezicht houdt - krijgt alvast zeker toegang tot die beelden.

2. Sterkere positie voor toezichthouder

Diezelfde toezichthouder krijgt ook een sterkere en meer onafhankelijke positie binnen het bedrijf. Concreet zal het een staffunctie worden, waardoor hij of zij deel wordt van het management van het slachthuis. Er wordt ook nog bekeken of de toezichthouder een speciaal statuut kan krijgen, naar analogie met het klokkenluidersstatuut. De werkgever kan dan geen disciplinaire maatregelen meer nemen als die persoon een geval van dierenmishandeling aan het licht brengt.

3. Doorlichting slachthuizen

Nog voor het einde van het jaar zullen alle Vlaamse slachthuizen worden doorgelicht door een externe partner. Die audit wordt uitgevoerd door de Thomas More Hogeschool, die ook al bezig is met een ontleding van het slachthuis in Tielt.

4. Meer opleidingen

Tot slot wordt er ook geïnvesteerd in de expertise van de personeelsleden die in aanraking komen met de levende dieren. Zo zullen er meer opleidingen komen en zal er regelmatig een opfrissing zijn

"Blij dat sector meestapt in verhaal"

"Ik ben blij dat de sector meestapt in dit verhaal, met concrete maatregelen om het dierenwelzijn te versterken", zegt Weyts. "Het schandaal in Tielt was een smet op het blazoen van alle slachthuizen. De sector heeft dus zelf alle belang bij een grondige doorlichting".