Beke over voorstel partijgenoot: "Afschaffen dubbele nationaliteit niet evident"

Het afschaffen van de dubbele nationaliteit is in de praktijk "niet evident". Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke als reactie op het voorstel van zijn partijgenoot Hendrik Bogaert. Beke vindt het naar eigen zeggen wel "logisch dat iemand maar één nationaliteit heeft", maar ziet toch bezwaren.

Na de uitslag van het Turkse referendum en het hoge percentage ja-stemmers in België (her)lanceerde CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert het debat over de dubbele nationaliteit. Volgens hem moet dat worden afgeschaft in ons land, al zei hij ook wel dat zoiets best Europees wordt geregeld. N-VA liet vrij snel weten al lang voorstander te zijn van die afschaffing en benadrukt dat het wél Belgisch geregeld zou kunnen worden. Voorzitter Bart De Wever riep op om over de partijgrenzen heen werk te maken van het uitdoven van de dubbele nationaliteit".

Praktische bezwaren

CD&V-voorzitter Beke vindt het zelf "logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft". "De keuze voor een nieuwe nationaliteit is een positieve keuze. Wie die keuze maakt, aanvaardt ook een aantal consequenties. Het is een teken van integratie en van gehechtheid aan je land, de plek waar je je leven wil uitbouwen en wil participeren aan de samenleving."

Maar tussen droom en daad blijken nog wel wat praktische bezwaren te staan. "In de praktijk blijkt het niet evident", zo zegt Beke. "Er zijn landen zoals Mexico, Argentinië Marokko of Syrië die niet toestaan dat mensen die van daar komen hun nationaliteit opgeven. Dus zelfs wanneer wij de dubbele nationaliteit afvoeren, zullen die mensen altijd Belg en Marokkaan of Syriër blijven. Enkel wanneer die landen hun eigen wetgeving aanpassen, is dit mogelijk. Ook bij ons zijn er mensen met een dubbele nationaliteit die liever enkel de Belgische zouden willen, maar daarvoor niet kunnen kiezen."

Terreurverdachten

Volgens Beke focussen de voorstellen voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit ook meestal op mensen uit het buitenland die hier komen wonen. "We mogen ook niet vergeten dat heel wat Belgen die in het buitenland verblijven ook de dubbele nationaliteit hebben. Wat dit betekent voor hen is heel wat minder duidelijk."

En dan kunnen er ook nog problemen opduiken voor andere maatregelen, stipt de CD&V-voorzitter aan. Denk aan het afnemen van de nationaliteit van terreurverdachten. "Als je de dubbele nationaliteit afvoert, dan zijn zulke mensen allemaal Belgen. En dan kun je hun nationaliteit niet afnemen en ze terugsturen naar een ander land. Want niemand mag volgens internationale verdragen zonder nationaliteit zitten. En dan zijn we zelf verantwoordelijk voor die veroordeelde terroristen."