Clifton James, sheriff in twee Bondfilms, is overleden

De Amerikaanse acteur Clifton James is zaterdagochtend op 96-jarige leeftijd overleden. Hij dankt zijn bekendheid aan zijn rol als sheriff J.W. Pepper in de James Bondfilms "Live and let die" (1973) en "The man with the golden gun" (1974). In beide actieprenten stond hij tegenover Roger Moore als de Britse 007 en incarneerde hij een typische politieman uit het zuiden van de VS, accent en flegma inbegrepen.
Lynn James

Clifton James is op 96-jarige leeftijd overleden. De theateracteur dankt zijn populariteit aan de rol van sheriff in de James Bond-films "Live and let die" en "The man with the golden gun". De rol maakte hem zo bekend dat hij die later meermaals mocht overdoen, onder andere in "Silver streak" en "Superman II".

Het optreden van Clifton James in "Live and let die" was zo succesvol dat hij prompt een plaats kreeg in het scenario voor de volgende Bondprent. James vertolkte ook bijrollen in films als "Cool hand Luke", "Eight men out" en "The bonfire of the vanities".

De acteur, een veteraan van de Tweede Wereldoorlog, voelde zich het meest verwant met de theaterbühne. Hij trad op in verscheidene Broadwayshows, waaronder het prijzenwinnende drama "All the way home".