Duitse politici scherp na Turks referendum: "EU-lidmaatschap kan geen doel meer zijn"

Verschillende Duitse politici reageren scherp op het resultaat van het Turkse referendum. Zij roepen op om de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de Europese Unie te beëindigen, Duitse troepen terug te trekken van een Turkse luchtmachtbasis en wapenleveringen op te schorten. Bondskanselier Angela Merkel is gematigder.
AFP or licensors

De nipte overwinning van het ja-kamp in het referendum leidde tot consternatie in Berlijn. Leden van het conservatieve politieke blok rond kanselier Angela Merkel, maar ook politici uit de oppositie van Die Linke en de liberale FDP, riepen op om onmiddellijk de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie stop te zetten.

"Grote hersenschim"

"Volledig lidmaatschap kan niet langer een doel zijn", zei Manfred Weber, de leider van de CSU, Merkels zusterpartij in Beieren. Volgens hem is het vooruitzicht van een Turkse toetreding "een grote hersenschim".

Sahra Wagenknecht en Cem Özdemir, leiders van respectievelijk Die Linke en de Groenen, riepen op om de soldaten van de Bundeswehr terug te trekken van de Turkse luchtmachtbasis in Incirlik, waar ze deelnemen aan operaties tegen terreurbeweging IS. 

De twee oppositieleiders riepen ook op om alle Duitse wapenleveringen aan Turkije onmiddellijk op te schorten. "De regering moet duidelijk maken welke kant ze kiest: die van de democratie of die van Erdogans dictatuur."

"Respectvolle dialoog"

De regering zélf reageert milder. Zij wil naar eigen zeggen zo snel mogelijk weer de gesprekken met Ankara opnemen.  "De nipte uitkomst van de stemming toont aan hoe diep de Turkse samenleving verdeeld is", zeggen bondskanselier Angela Merkel en buitenlandminister Sigmar Gabriel. "De Duitse regering verwacht dat de Turkse regering, na een zware verkiezingscampagne, nu een respectvolle dialoog zoekt met alle politieke krachten en alle lagen van de samenleving."

Tegelijkertijd herinneren zij Turkije er wel aan dat het als lid van de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en als kandidaat om toe te treden tot de EU rekening moet houden met de bedenkingen van de Raad van Europa.