Filipijnse president Duterte door lezers Time verkozen als meest invloedrijke persoon

De Filipijnse president Rodrigo Duterte is door de lezers van het magazine Time verkozen tot meest invloedrijke persoon ter wereld. De officiële "Time 100"-lijst - die opgesteld wordt door de redactie - wordt donderdag bekendgemaakt.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Duterte, die op 30 juni aantrad als Filipijnse president, behaalde 5 procent van de online stemmen. De lijst wordt aangevuld met de Canadese premier Justin Trudeau, paus Franciscus, Bill Gates en Mark Zuckerberg.

De woordvoerder van Duterte zei dat Duterte "zo bewonderd wordt door Filipino's en gelijkgestemde internationale leiders vanwege zijn nationale agenda, hij plaatste het publieke belang voorop". "Met of zonder de onderscheiding blijft de president een hardwerkende regeringsfunctionaris en een trouwe dienaar van het Filipijnse volk. De Filipino's vinden in de president inderdaad een verwante geest, een leider die zich inzet voor het algemeen belang."

Duterte is berucht voor een reeks ruwe en seksistische opmerkingen, en een strijd tegen illegale drugs waarbij duizenden werden omgebracht. Ook dreigt hij ermee om de banden te verbreken met de Verenigde Staten, de oudste bondgenoot van de Filipijnen.